Lajme

Trump kërkon zgjidhje të shpejtë dhe të përherëshme për Kosovën

Burime të agjencisë serbe të lajmeve “Beta” në Bruksel bëjnë të ditur se administrata e Donald Trump është e interesuar ta perfundoj çeshtjen e Kosovës shpejtë dhe në mënyrë të përhershme, transmeton Gazeta Metro.

Por thuhet se rreth kësaj teme një bisedë të shkurtër do të kenë presidentin serb Aleksandar Vucic dhe presidentin rus Vladimir Putin, i cili me 17 janar do të vizitojë Beogradin, duke pasur parasysh se zgjidhja për Kosovën kohët e fundit ka qenë temë e bisedimeve të Washington dhe Moskës në një nivel të lartë.
Këshilltari i sigurisë kombëtare të presidentit amerikan John R. Bolton dhe ministrin e jashtëm rus, Sergey Lavrov kanë diskutuan këtë dhe disa nga marrëveshjet duket se janë paraqitur nga Presidenti serb Aleksandar Vucic, si dhe Hashim Thaçi.

Përveç kësaj, në takimin e ministrave të jashtëm të Aleancës së Atlantikut në dhjetor “, ka shprehur shqetësim serioz në lidhje me bllokimin e dialogut mes Beogradit dhe Kosovës një rritje në tensionet mes dy palëve.

Megjithatë, përfundimi ishte se kjo duhet të jetë rezultat i një shqyrtimi shumë të plotë të të gjitha rrethanave dhe pasojave dhe të çojë në një zgjidhje që do të thotë “mbrojtja e të drejtave të pakicave, mbrojtja dhe siguria e të gjithë qytetarëve dhe aftësia për të zbatuar në mënyrë efektive të gjitha marrëveshjet”. Nëse është një “korrigjim kufitar”, atëherë lind pyetja nëse ajo garanton stabilitet dhe siguri. “Qëndrimi i fortë i NATO-s është,” u theksua në takimin ministror, i cili tregoi se njerëzit në të gjithë rajonin po largohen për shkak se nuk kanë punë dhe siguri sociale, shkojnë në vendet më të pasura evropiane dhe zëri i tyre në vendet e tyre nuk arrin politikanët.