Magazina

Kalaja e Krujës në mesin e 10-të kalave më të bukura në Europë

Kështjellat në përgjithësi bartin histori të ndryshme e të mëdha pas vetes.

Pra, kështjellat janë vendet më joshëse ku ka rrjedhur e gjithë historia njerëzore. Arkitektura mahnitëse e shfaqur në kështjella ndez mistiken dhe legjendaren, në të njëjtën kohë.

Sipas ”Skyscanner”, dhjetë kështellat më të bukura në Europë që patjetër duhet të vizitohen janë:

Kështjella Bran në Rumani është renditur në vendin e parë si më e bukura në Europë.

Në vendin e dytë u rendit Kështjella e Krujës në Shqipëri.

Me vendndodhje në juglindje të Europës, në qytetin e vogël të Krujës, në lartësinë 557 metra, kjo kështjellë reflekton esencën e guximit me të cilin ajo u ndërtua. Pasi u rezistoi tre rrethimeve të mëdhenj të turqve në shekullin 15, kjo kështjellë nën udhëheqjen historike të Gjergj Kastrioti Skënderbeut i rezistoi pushtimit otoman me një guxim të skajshëm.

Skënderbeu është ende një figurë e nderuar në Shqipëri, i njohur për taktikat e tij ushtarake. Në një prej përpjekjeve të pasuksesshme të rrethimit nga turqit, Skënderbeu i ngatërroi turqit duke dërguar një kope dhish me qirinj që digjeshin, të cilët ua kish lidhur tek brirët. Turqit menduan që ishte një sulm. Pas kësaj, Skënderbeu kreu një kundërsulm të fuqishëm dhe i mundi turqit.

Vetëm pas vdekjes së tij, otomanët morën kështjellën dhe e kontrolluan deri në vitin 1912. Kështjella e Krujës ka një muze të mirëmbajtur, i cili ka dokumentuar bëmat dhe mban sende të Skënderbeut.

Duke vazhduar më pas me Kështjellën e Kotorit në San Giovanni, Mali i Zi, Kështjella e Carevetsit, Bullgari, Château de Commarque, Francë, Kështjella e Dunluce, Irlandë, Kështjella e Charleville, Islandë, Kështjella e Edinburgut, Skoci, Kështjella Predjama, Slloveni dhe Kështjella e Chillinghamit, Angli.