Kryesore

“Buka do të jetë 10 euro, miell dhe vaj s’ka më”
parashikime të këqija vijnë nga vendet e BE-së

“Buka do të shkojë në 10 euro”, parashikime të këqija vijnë nga Gjermani, Austrija dhe Kroacija, miell dhe vaj nuk ka më, pritet “Eksplodim i çmimeve” të produkteve bazike

Klaus-Peter Lucht, nënkryetar i Shoqatës së Fermerëve Silesian-Holstein, i tha të përditshmes Bild se buka së shpejti mund të kushtojë 10 euro. Rritja e çmimeve po ndihet tashmë në supermarkete dhe mungesat e vajit dhe miellit janë më se të dukshme

Javën e kaluar, diskonto individuale kanë rritur çmimet e 150 produkteve.

Një kilogram miell tani kushton 45 cent, që është një rritje prej 15,6 për qind, buka e thekur kushton 89 në vend të 79 cent, dhe gjysmë kilogrami “rigata me shkumë” kushton pothuajse 69 cent në vend të 49 cent.

Edhe Austria është në telashe

Buka dhe brumërat do të rriten deri në 20% në Austri, bën të ditur përfaqësuesi i furrtarëve austriakë, Josef Ssrot.

“Kjo e bën miellin më të shtrenjtë, dhe kështu bukën, simitet dhe të gjitha pastat. Në varësi të produktit, ne presim një rritje të çmimit midis 10 dhe 20 përqind. Nuk mund të bëjmë ndryshe,” shpjegoi Schrott për të përditshmen Estereich.

Ai tha se jo vetëm lëndët e para u shtrenjtuan dukshëm, por edhe energjia.

“Më duhet të piqem bukë dhe pastaj ta dorëzoj. Dhe këtu kemi kostot,” tha Srot.

Fermerët e shpendëve po “qajnë” edhe në Austri. Ata thonë se për shkak të mungesës dhe rritjes së çmimit të ushqimeve, gjegjësisht drithërave, prej të cilave Rusia dhe Ukraina janë eksportuesit më të mëdhenj në botë, duhet të pritet më shtrenjtë mishi dhe vezët.

Edhe Kroacia ka frikë nga çmimet

Për shkak të rritjes së çmimit të grurit, buka e bardhë e zakonshme në Kroaci mund të arrijë një çmim të paprecedentë deri në 15 kuna (rreth dy euro) për copë, konfirmoi drejtoresha e Zhitozajednica, Nada Barišić, për Jutarnji list të Zagrebit.

Barishiq thotë se industria e furrës është mjaft e shqetësuar sepse çmimi i grurit është në nivel rekord dhe po ndryshon aq shpejt sa kontratat me furnitorët nënshkruhen për maksimum një muaj sepse askush nuk mund dhe nuk dëshiron të garantojë atë çmim. nuk do të ndryshojë.

“Siç e shihni, një kilogram miell në dyqane tani është dhjetë kuna, që është dëshmia më e mirë e situatës në treg. Çmimet e produkteve të furrës në Kroaci në përgjithësi janë rritur vazhdimisht që nga viti 2020, dhe megjithëse shumica e analistëve kishin parashikuar më parë se situata do të stabilizohej deri më tani, kjo nuk ka ndodhur dhe ne e shohim të egër tregun si rezultat i rritjes së çmimeve të energjisë dhe karburanteve. varet bujqësia”, tha Barishiq.

Ndryshe nga çekët, të cilët kërkojnë kufizime në eksportet e grurit, Barishiq thotë se veprime të tilla nuk janë të nevojshme në Kroaci, sepse gruri është një nga ushqimet e pakta që Kroacia ka në sasi të mjaftueshme për nevojat e saj.