Bota

Nga 1 tetori paga minimale në Gjermani do të bëhet 12 për orë

Nga 1 tetori, paga minimale e pèrcaktuar
me ligi nè Germani do tè rritet nè 12 euro
nè orè, nga 10.45 euro qè èshtè aktualisht.
Ministri Federal i Puns Hubertus Heil
(SPD) e pèrshkroi rritien e ardhshme tè
fjalimit si “pèr shumè njerèz ndoshta
kèrcimi mè i madh i pagave nê jeten e
tyre”.
¢fare do tè thotè kjo pèr njerèzit me punè
mini dhe midi?
Paga e re minimale sell ndryshime edhe
pèr punonjèsit margjinalè me kohè te
pjesshme nè punè mini dhe punonjèsit nè
punè tè mesme. Anke Marks, njè avokat ne
Dhomèn e Punès tè Saarland, shpjegon se
kufiri i sipèrm i pagave pèr bizneset e vogla
do tè rritet nga 450 euro nè 520 euro nga
tetori,
Nè tè ardhmen, kufiri do tè bazohet ne
orarin javor tè punès prej dhjetè orèsh dhe
nè pagèn e re minimale ligjore.

Nè tè ardhmen, kufiri do tè bazohet ne
orarin javor tè punès prej dhjetè orèsh dhe
nè pagèn e re minimale ligjore.
“Me njè pagè minimale prej 12 eurosh,
mund tè punosh rreth 43 orè nè muaj”,
thote Marks.
Megjithatè, duhet tè rregullohen vetem
pagat dhe jo orari i punès nè kontratè.
Cilat janè mini punèt?
Mini-punèt janè punè mè tè vogla nè te
cilat punonjèsit punojnè maksimumi 70
ditè nè njè vit kalendarik dhe mè parè u
lejohej tè fitonin maksimum 450 euro në
muaj. Ata nuk duhet tè paguajnè asnjè
kontribut pèr sigurimet shogèrore.

Rregulli bazé pér mini-bizneset éshté qé

X
@presheva.al
kushdo ge fiton mesatarisht me shumè se
450 euro (nga tetori 520 euro) nè muaj nuk
konsiderohet punonjès nè njè mini-biznes.
vetèm herè pas here dhe nè mènyrè tè
papritur tejkalojnè tavanin e tè ardhurave.
Megjithatè, qè nga 1 tetori, tejkalimi i ketij
kufiri èshtè i pèrcaktuar me ligj. Mè pas
punè tè vogla prej 520 eurosh vetèm nè dy
muaj kalendarik tè vitit, shpjegon Marks.
Pèrve¢ kèsaj, nè njè muaj kalendarik, ata
mund tè fitonè maksimumi dyfishin e
lartpèrmendur: 1040 euro.
“Prandaj, nèse suficiti ishte i
paparashikueshem, mund tè fitoni
maksimum 7280 euro nè vit nè vend te
6240 eurove qè èshtè e mundur nè parim”,
logarit Marks. Ndryshimet pèrcaktohen
me ligj.