Magazina

Televizioni gjerman dokumentar për Shqipërinë: Në vendin e shqiponjave

Shqipëria e merr emrin pikërisht nga shqiponja. Prandaj, ky zog është “zotëruesi i vërtetë i Alpeve shqiptare të veriut gjegjësisht Bjeshkëve të Nemuna”

Televizioni gjerman NDR ka shfaqur sot një dokumentar mbi “Shqipërinë e egër”, që bën fjalë për natyrën e paprekur të vendit ballkanik, duke u fokusuar kryesisht tek shqiponjat.

Siç e thonë autorët gjermanë të këtij dokumentari të punuar me përkushtim dhe me frymëzim, Shqipëria e merr emrin pikërisht nga shqiponja, shkruan albinfo.ch. Prandaj, ky zog është “zotëruesi i vërtetë i Alpeve shqiptare të veriut gjegjësisht Bjeshkëve të Nemuna.

Më tutje, dokumentari përcjell ciklin e jetës së një shqiponje, që nga dalja prej vezës deri në rritjen dhe fluturimin e saj të parë.

Krahas shqiponjës që është “kryepersonazh” në këtë film, parakalojnë edhe shpezë dhe kafshë tjera, që gjallërojnë zonat më jugore të vendit si pelikanët, flamingot etj. në lagunën e Karavastasë, një park nacional i rëndësishëm i vendit të shqipeve.

Një vend me diversitet të rrallë natyror brenda një hapësire jo të madhe, Shqipëria ka 15 parqe nacionale që përbëjnë 7 për qind të të gjithë territorit, vërejnë autorët.

“Shqipëria është një vend përplot mistere, kultura emocionuese dhe thesare natyrore ende të pazbuluara”, thuhet në hyrje të këtij filmi dokumentar që zgjat 43 minuta dhe që është në dispozicion për t`u parë në NDR deri më 5 maj.