Lajme

Si asnjëherë më parë, Gjermania po kërkon mijëra punëtor të rinj

Pothuajse 34 milionë njerëz në Gjermani janë në punë të rregullt. Është një rekord i ri. Por në të njëjtën kohë, numri i vendeve të lira të punës vazhdon të rritet. Vitet me natalitet të lartë po dalin në pension dhe për shkak të zhvillimit negativ demografik, numri i punëtorëve të rinj po zvogëlohet. Gjithnjë e më shumë kompani ankohen për mungesën e fuqisë punëtore të kualifikuar. Për ekonominë gjermane, ky është kthyer në një nga rreziqet më të mëdha të biznesit. Se sa serioze është situata, tregon sondazhi i fundit i opinionit publik i porositur nga Fondacioni Bertelsmann nga Instituti Civey. Nga 7,500 sipërmarrësit e anketuar, 66 për qind thanë se nuk mund të gjenin punëtorë të mjaftueshëm të kualifikuar. Vitin e kaluar, 55 për qind thanë se po llogarisin në problemet në plotësimin e vendeve të punës.

Nga viti në vit bëhet më e vështirë

Situata nuk është e njëjtë në të gjitha industritë, rajonet, profesionet dhe kualifikimet. Nëse kompanitë me mungesë të fuqisë punëtore pyeten se çfarë saktësisht u mungon, thuajse çdo kompani tjetër liston personat me arsim të mesëm profesional. Në çdo kompani të katërt mungojnë njerëz të arsimuar akademik. Duke pasur parasysh industrinë, mungesa e fuqisë punëtore të kualifikuar ndikon veçanërisht në kujdesin për të moshuarit dhe të pafuqishmit dhe kujdesin shëndetësor .“Fakti është: Gjermanisë po i mbaron puna”, paralajmëroi në gusht Detlef Scheele, kryetar i bordit të drejtorëve të Agjencisë Federale të Punës. “Nga kujdesi përmes mirëmbajtjes së ajrit të kondicionuar te logjistika dhe arsimi universitar. Do të ketë mungesë të fuqisë punëtore të kualifikuar kudo”. Sipas tij, Gjermanisë i duhen 400 mijë emigrantë në vit për të plotësuar nevojat e tregut të punës.

Por në praktikë, deri më tani, imigrimi i fuqisë punëtore të huaj ka luajtur një rol të vogël. Vetëm 16 për qind e të anketuarve në studimin e Bertelsmann thanë se po kërkonin punë jashtë vendit. Shumica e tyre po përpiqen të tërheqin punonjës vendas me oferta veçanërisht tërheqëse.

Gjuha është pengesa më e madhe

Që nga 1 marsi 2020, në Gjermani është në fuqi një ligj që duhet të lehtësojë ardhjen e fuqisë punëtore të kualifikuar nga vendet që nuk janë anëtare të Bashkimit Evropian. Pavarësisht kësaj, shumë sipërmarrës hezitojnë të kërkojnë punëtorë jashtë vendit. Arsyet janë të ndryshme. Arsyeja kryesore nga kompanitë është frika e vështirësive në komunikim dhe problemi i vlerësimit të kualifikimeve të punëtorëve me certifikatë të huaj.Përgjigjet janë të ngjashme për ato kompani që tashmë kanë punësuar punëtorë të huaj. Kjo tregon se disa frika nuk janë shumë të pajustifikuara, për shembull kur bëhet fjalë për komunikimin me të huajt. Nga ana tjetër, pengesat burokratike në praktikë janë padyshim një problem më i vogël se sa duket në shikim të parë.

Fondacioni Bertelsmann supozon se përpjekjet politike për të emigruar punëtorë të kualifikuar kanë dhënë fryte. Për shembull, procedurat e përshpejtuara burokratike, stimujt për të mësuar gjermanisht dhe një furnizim më i mirë i informacionit për njohjen e kualifikimeve të huaja. Por: “Pengesat për fitimin e fuqisë punëtore të kualifikuar të huaj ekzistojnë ende, pavarësisht përparimeve të rëndësishme”, paralajmëron Matthias Mayer, një ekspert i migracionit nga Fondacioni Bertelsmann.67 për qind e pjesëmarrësve të studimit supozojnë se do të kenë më pak fuqi punëtore të kualifikuar në vitet e ardhshme sesa u nevojitet.

“Mungesa e fuqisë punëtore të kualifikuar është një problem në rritje dhe një zgjidhje nuk është në horizont.Ne si shoqëri kemi nevojë për zgjidhje të qëndrueshme për të përballuar ndryshimet demografike dhe transformimin socio-mjedisor”, tha Mayer.

Partneritetet transnacionale janë të dëshirueshme

Ai thekson se zbatimi konsekuent i Ligjit për Emigracionin e Punës së kualifikuar është vendimtar. Sipas Mayer, kjo përfshin një procedurë më të thjeshtë për njohjen e certifikatave dhe diplomave të huaja.Ai beson se partneritetet në arsim midis Gjermanisë dhe vendeve të tjera mund të jenë të dobishme, të cilat mund të kontribuojnë në një mirëkuptim më të mirë të ndërsjellë midis sipërmarrësve dhe punonjësve të huaj potencialë. Rreth 57 për qind e kompanive të anketuara vlerësojnë se do të ishte e dobishme të lidheshin më shumë marrëveshje transnacionale për ndërmjetësimin e punësimit ose trajnimin e fuqisë punëtore të kualifikuar. /dw