Lajme

Schmidt: Shpërbërja e Bosnjës dhe Hercegovinës do të prekte të gjithë rajonin, përfshirë çështjen Kosovë-Serbi

Nëse një Bosnjë multi-etnike shtyhet drejt shpërbërjes, kjo do të ketë në mënyrë të pashmangshme një ndikim në konflikte të tjera të pazgjidhura në Ballkanin Perëndimor, si ai midis Serbisë dhe Kosovës, tha i dërguari për paqe në Bosnje dhe Hercegovinë për Reuters.

Politikani gjerman Christian Schmidt, i cili është Përfaqësuesi i Lartë ndërkombëtar në Bosnje, tha këtë javë se marrëveshja e paqes që i dha fund luftës së vendit në vitet 1990 është në rrezik të shpërbëhet nëse komuniteti ndërkombëtar nuk merr masa për të ndaluar separatistët serbë.

Ai i referohej lëvizjeve të udhëheqjes serbe në Bosnjë që synojnë zhbërjen e institucioneve kryesore shtetërore si forcat e armatosura të përbashkëta, autoriteti i taksave indirekte dhe organi më i lartë gjyqësor, si dhe institucione të tjera, shkruan Reuters

“Trazirat në këtë rajon do të ndikojnë gjithashtu në çështjen e marrëdhënieve problematike midis Serbisë dhe Kosovës në të njëjtën mënyrë ose të ngjashme,” tha Schmidt.

“Serbia duhet të ketë interes që Bosnje-Hercegovina të qëndrojë bashkë,” tha ai, duke shtuar se rruga e Beogradit drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian mund të ndikohet rëndë nga paqëndrueshmëria në Bosnje. I pyetur nëse ekzistonte një mundësi reale e shpërbërjes së Bosnjës, Schmidt tha se nuk është rrezik i afërt.

“Por nëse degradimi i traktatit të Dejtonit vazhdon… ekziston rreziku që vendi të shpërbëhet,” shtoi ai

Marrëveshja e paqes e Dejtonit e sponsorizuar nga SHBA-të, e nënshkruar në 1995, i dha fund luftës midis serbëve të Bosnjës, kroatëve dhe boshnjakëve myslimanë, duke e ndarë vendin në dy rajone autonome – Republika Serbe e mbizotëruar nga serbët dhe Federata e përbashkët. nga kroatët dhe boshnjakët.

Ndërsa Schmidt tha se ai ende shpresonte që presioni ndërkombëtar do t’i lëvizte zhvillimet në një “drejtim të arsyeshëm”, vija e kuqe do të ishte tërheqja e Republikës Serbe nga forcat e përbashkëta të armatosura dhe krijimi i ushtrisë së saj të veçantë brenda Bosnjës, siç njoftoi lideri serb i Bosnjës, Milorad Dodik.

“Nëse kjo rezulton të jetë e vërtetë… atëherë ne në komunitetin ndërkombëtar do të duhet të mendojmë shumë, shumë, shumë seriozisht se si mund të ecim përpara,” tha Schmidt.

Ai shtoi se përdorimi i fuqive të tij gjithëpërfshirëse për të shkarkuar zyrtarë dhe për të vendosur ligje do të ishte zgjidhja e fundit