Lajme

Shkencëtarët paralajmërojnë për një variant të ri të Covid-19 i cili bart “një numër të lartë” mutacionesh

Shkencëtarët kanë thënë se një varianti i ri i Covid-19 i cili bart “një numër jashtëzakonisht të lartë” mutacionesh, mund të nxisë valë të mëtejshme sëmundjesh duke shmangur mbrojtjen e trupit.

Vetëm 10 raste në tri vende janë konfirmuar nga sekuenca gjenomike, por varianti ka ngjallur shqetësim serioz midis disa studiuesve, sepse një numër i mutacioneve mund të ndihmojnë virusin ta shmangë imunitetin.

Varianti i ri B.1.1.529 ka 32 mutacione në proteinën spike, pjesa e virusit që shumica e vaksinave përdorin për të nxitur sistemin imunitar kundër COVID. Mutacionet në proteinën spike mund të ndikojnë në aftësinë e virusit për të infektuar qelizat dhe përhapjen, por gjithashtu e bëjnë më të vështirë për qelizat imune të sulmojnë patogjenin.

Varianti u zbulua për herë të parë në Botsvana, ku tani janë renditur tri raste. Gjashtë të tjerë janë konfirmuar në Afrikën e Jugut dhe një në Hong Kong, në një udhëtar që kthehej nga Afrika e Jugut.

Mjeku Tom Peacock, një virolog në “Imperial College London”, postoi detaje të variantit të ri në një faqe interneti për ndarjen e gjenomit, duke vënë në dukje se “sasia tepër e lartë e mutacioneve të majave sugjeron se kjo mund të jetë vërtetë shqetësuese”.

Në një seri të postimeve në Twitter, Peacock ka thënë se “kjo duhet të vëzhgohet në masë të madhe, por shtoi se mund të rezultojë të jetë një “grup i çuditshëm” që nuk është shumë i transmetueshëm.

Rastet e para të variantit u paraqitën në Botsvana më 11 nëntor, dhe më i hershmi në Afrikën e Jugut u regjistrua tre ditë më vonë. Rasti i gjetur në Hong Kong ishte një burrë 36-vjeçar i cili kishte një test negativ PCR përpara se të fluturonte nga Hong Kongu për në Afrikën e Jugut, ku qëndroi nga 22 tetori deri më 11 nëntor. Ai rezultoi negativ në kthimin e tij në Hong Kong, por doli pozitiv në 13 nëntor ndërsa ishte në karantinë.