Lajme

Serbia po pakësohet, 2020 solli më shumë vdekje dhe më pak foshnje

Gjatë vitit 2020 në Serbi, kishte 14 përqind më shumë vdekje sesa në vitin e kaluar. Në të njëjtën kohë, lindën më pak foshnje, kështu njofton Zyra e Statistikave të Serbisë, shkruan B92, përcjell Ministria e Lajmeve

Shumica e njerëzve vdiqën në dhjetor, 17,000, dy herë më shumë se në dhjetor të një viti më parë. Serbia hyri në 2021 me 53,000 njerëz më pak, transmeton IndeksOnline.

2020 solli më shumë vdekje dhe më pak foshnje. Gjatë vitit 2020, 61,693 fëmijë kanë lindur, 2.8 përqind më pak se në 2019. Ka rreth 114.954 – 13.9 përqind më shumë vdekje, sipas RTS.

Së bashku me trendin karakteristik të plakjes së kombit, rritja negative natyrore është një pasojë e drejtpërdrejtë ose indirekte e pandemisë.

Miladin Kovaceviq, drejtor i Zyrës së Statistikave të Republikës së Serbisë, thotë se ne do t’i dimë statistikat e sakta më 1 korrik, kur të dhënat e statistikave demografike përpunohen në bazë të certifikatave të vdekjes, do të thotë kur ato klasifikohen dhe kodohen.

Sipas tij, në atë proces është i përfshirë edhe Instituti “Trampoline”, dhe më pas njoftohen të vdekurit sipas shkaqeve të vdekjes.

Megjithëse më shumë njerëz vdiqën, veçanërisht në dhjetor krahasuar me të dhënat për vendet e tjera evropiane, ka më shumë hapësirë për shpresë, thonë demografët.

“Vetëm vendet skandinave janë më të mirë se ne, ku shkalla e vdekshmërisë është nën 10 përqind, e cila është pak më e mirë krahasuar me këto 12 përqind kur flasim për Serbinë, 12 përqind më shumë se mesatarja 20-vjeçare. Nga ana tjetër, shumica e vendeve të mëdha kanë një rritje prej mbi 20 përqind, në Spanjë deri në 30 “, tha demografi Vladimir Nikitoviq.

Fakti që 1.791 më pak foshnje kanë lindur në vitin 2020 nuk i habit demografët ose nuk i dekurajon ata.

Nikitoviq tregon se ka vlerësime në nivelin botëror që mund të ketë deri në një të tretën më pak lindje në Amerikë sesa pritej.

“Sa herë që bëhet fjalë për katastrofa natyrore, luftëra, periudha kur është e vështirë të arrihet riprodhimi i planifikuar, njerëzimi lufton në mënyrë të tillë që në ato periudha kur vonon riprodhimin, ajo kompenson më vonë, dhe shumë shpesh këto numra janë më të favorshëm se më parë . “, tha Nikitoviq.

Ministria përkatëse beson se fakti që të rinjtë vendosin për një dhe jo për disa fëmijë është gjithashtu një problem i madh.

Masat, thonë ata, bëjnë të mundur që të bëhet një zhvendosje dhe të ndikohet në rritjen natyrore negative, por jo brenda natës.