Të fundit

Serbia organizon stërvitje ushtarake me anëtarët e NATO-s, në bazën “Jug ” afër Bujanocit

Në fillim të muajit prill, Ministria e Mbrojtjes e Republikës së Serbisë konfirmoi informacionin se Ushtria serbe do të marrë pjesë sërish në stërvitjen shumëkombëshe ushtarake “Ujku i Platinit”, që do të mbahet këtë vit nga 16 deri më 30 qershor në bazën “Jug ” afër Bujanocit, transmeton Titulli.com.

Sipas njoftimit të ministrisë përveç forcave të armatosura serbe, në stërvitje marrin pjesë edhe vendet partnere me të cilat pjesëtarët e Forcave të Armatosura të Serbisë operojnë në operacionet ndërkombëtare shumëkombëshe, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe disa vende anëtare të NATO-s.

Vendimi për ripjesëmarrje në stërvitjet e serisë “Ujku i Platinit” shkaktoi shumë vëmendje publike, pasi u mor pas periudhës në të cilën moratoriumi për mbajtjen e stërvitjeve ushtarake me partnerë të huaj, i futur pas fillimit të agresionit rus kundër Ukrainës, ishte e vlefshme dhe rezultoi me reagime negative të partive politike të djathta dhe thirrje për anulimin e stërvitjeve në të cilat marrin pjesë edhe anëtarët e NATO-s, shkruan europeanëesternbalkans.rs, përcjellë Titulli.com.

Ndonëse u njoftua se ky është një përjashtim formal nga moratoriumi ende aktiv i pjesëmarrjes në të gjitha stërvitjet ndërkombëtare ushtarake, në momentin aktual gjeopolitik, kthimi i Serbisë në organizimin e stërvitjes “Platinum Ëolf 2023”, së bashku me një sërë hapat në përmirësimin e bashkëpunimit ushtarak me Shtetet e Bashkuara të Amerikës në muajt e fundit, sugjerojnë synimet e lidershipit serb për të forcuar më tej lidhjet me SHBA-në.

A është kjo një aluzion i ndryshimeve të përhershme në politikën e jashtme serbe?

I pyetur se si, në rrethanat aktuale gjeopolitike, vendimi për ripjesëmarrje në stërvitje me SHBA-në dhe anëtarët e NATO-s do të ndikojë në pozicionin e Serbisë, Vuk Vuksanoviq, studiues i lartë në Qendrën për Politikë të Sigurisë në Beograd, thekson se duket se politika balancuese ndërmjet Perëndimit dhe Rusisë është aktualisht në fazën në të cilën Beogradi filloi të anonte më shumë drejt Perëndimit, d.m.th. veçanërisht në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

“Duket se kur bëhet fjalë për politikën e sigurisë dhe mbrojtjes, SHBA-të dominojnë si partnere të Serbisë”, shton Vuksanoviq, përcjellë Titulli.com.

Sipas Vuksanoviqit, në muajt e fundit janë vërejtur edhe disa gjëra të tjera të rëndësishme në përmirësimin e bashkëpunimit me SHBA-të dhe NATO-n, të cilat shkojnë përtej kornizës së stërvitjeve të përbashkëta ushtarake, përkatësisht pjesëmarrja e ushtarëve serbë me ushtarë amerikanë në misionin në Sinai ( për herë të parë jashtë kuadrit të Kombeve të Bashkuara) dhe zhvillimi i përbashkët, sipas shtypit turk, i një sistemi të paralajmërimit të hershëm kundër një sulmi bërthamor në shtetet kufitare të NATO-s./Titulli.com/