Lajme

Serbia ka siguruar edhe 104 mijë doza të vaksinës Pfizer

Kryeministrja Ana Brnabiq deklaroi se 104,130 doza të tjera të vaksinës Pfizer do të mbërrijnë sot në Serbi dhe njoftoi se më shumë vaksina nga Kina do të mbërrijnë së shpejti.

Këtë mëngjes, një dhurim prej 10,000 vaksinash AstraZenek mbërriti në Sarajevë, deklaroi ajo dhe shtoi se 10,000 doza të tjera të kësaj vaksine do të mbërrijnë në Kantonin e Sarajevës dhe Republikën Serbijes.

Në konferencën në Sarajevën Lindore pas seancës së përbashkët të qeverive të Serbisë dhe RS, Kryeministri tha se Serbia, për fat të keq, ende nuk mund të thuhet se është 100 përqind e sigurt, duke deklaruar se më shumë se 42 përqind e popullsisë së rritur kanë janë vaksinuar deri më tani.

“Shpresojmë që do të vaksinojmë mbi 50 përqind të popullsisë së rritur deri në mes të qershorit, por efekti i vaksinimit tashmë mund të shihet.” “Numri i njerëzve të infektuar po bie në raport me numrin e atyre që janë testuar, kështu që situata është nën kontroll dhe më shumë se kaq, por ne ende duhet të jemi të sigurt dhe të kemi kujdes dhe t’u bëjmë apel njerëzve që të vaksinohen,” tha Brnabiq.

Vaksinimi po shkon mirë, tha Kryeministri, duke shtuar se ka qeveri lokale që kanë arritur imunitet kolektiv, por ajo tha se ndërsa ne nuk jemi të gjithë të sigurt, askush nuk është i sigurt.

“Kjo do të thotë që nëse i gjithë rajoni nuk është i sigurt, as ne në Serbi nuk jemi të sigurt. Kjo është arsyeja pse ne dhuruam vaksina dhe unë jam i kënaqur që vaksinat që vendet vetë i urdhëruan përmes mekanizmit Covacs dhe donacioneve tani kanë filluar të mbërrijnë. Besoj se procesi i vaksinimit në rajon do të jetë më i shpejtë, “shtoi ajo.