Serbi: Pensionet rrriten me 5.575 dinarë/ Paga minimale shkon deri në 40.000 dinarë

Rritje e re e pensioneve vjen për qytetarët më të moshuar. Këtë vit, rritja e parë duhet të pritet në tetor, më së voni në nëntor, ndërsa rritja e dytë do të pasojë në janar të vitit të ardhshëm. Çeku i pensionit do të rritet për së paku 18 për qind nga janari i vitit të ardhshëm, që do të thotë se pensioni mesatar prej 30.973 dinarë do të jetë më i lartë për 5.575 dinarë. Minimumi shkon deri në 40.000 dinarë.

Rritja e re u njoftua nga presidenti Aleksandar Vuçiq dhe i referohet të gjithë 1.7 milionë pensionistëve në Serbi. Rritja e përqindjes do të jetë lineare, që do të thotë se të gjithë pensionistët do të kenë të njëjtën rritje në përqindje dhe se çdo pension përmes dy rritjeve duhet të jetë më i lartë për të paktën 18 për qind.

“Ne kemi bërë llogaritë dhe kemi siguruar paratë, por nuk do të cenojmë stabilitetin fiks, as stabilitetin e vendit. Këtë vit rritja është 9,9 për qind, nga janari gjithsej 18 për qind”, tha Vuçiq. Ai shtoi se sot nisin bisedimet me FMN-në.

Faturë
Pensioni mesatar aktual prej gati 31.000 dinarë do të jetë më i lartë për 5.575 dinarë. Pensionistët me të ardhura më të ulëta do të marrin 11.800 dinarë në vend të 10.000 dinarëve.

Grupi më i madh i pensionistëve (rreth 20 për qind e tyre), pensionet e të cilëve janë nga 10.000 deri në 15.000 dinarë, do të mund të llogarisin në rritje nga 1.800 në 2.700 dinarë. Qytetarët më të moshuar që marrin nga 15,000 deri në 20,000 dinarë në muaj dhe që kanë rreth 200,000, do të kenë nga 2,700 deri në 3,600 dinarë më shumë në portofolin e tyre…

Gjysmën e rritjes duhet ta presin këtë vit, ndërsa pjesën tjetër nga 1 janari i vitit të ardhshëm.

Minimumi shkon në 40.000 dinarë
Nga viti i ardhshëm duhet të presim një pagë minimale më të lartë, të cilën e marrin rreth 400 mijë punëtorë në Serbi.