Teknologji

Njihuni me shqiptaren e parë që punon për Facebook, Florentina Ferati

Nuk është i vogël numri i shqiptarëve që kanë korrur sukses jashtë vendit me punën dhe talentin e tyre.

E tillë është Florentina Ferati nga Ferizaji, e cila ka arritur të punësohet në gjigantin “Facebook”, që njëherësh shënon edhe rrjetin social më të përdorur nga shqiptarët.

Për suksesin e saj kanë raportuar disa nga faqet ndërkombëtare, e njëra ndër to edhe sajti zyrtar i Texas Lutheran University.

Tina Ferati nuk është një detektive, por puna e saj përfshin kriminologjinë dhe hetimin e krimeve, të gjitha që ajo bën në internet. Ajo ka punuar për herë të parë si një konsulente për praktikat e forenzikës kompjuterike në PricewaterhouseCoopers (PwC). Ferati punon në një sërë projektesh që shkojnë nga hetimet kibernetike, përgjigja e incidentit dhe mjekësia ligjore kompjuterike deri te analiza e të dhënave dhe procesi në të cilin kërkohen, gjenden, sigurohen dhe kontrollohen të dhënat elektronike me qëllimin për t’i përdorur ato si dëshmi në një çështje civile ose penale.

Kohët e fundit, shkenca kompjuterike u përqendrua në një hetim kibernetik dhe përgjigje të incidentit që përfshinte një numër të madh klientësh me pakicë që përjetuan një ndërhyrje të paligjshme të rrjetit që çonin në sekuestrimin e informacionit financiar të ndjeshëm të konsumatorëve.

“Roli im në këtë projekt ishte të çoja ekipin në të gjithë analizën digjitale mjeko-ligjore dhe të japë përditësime të përditshme për klientin për të raportuar gjetjet”, tha Ferati. “Ekipi ynë përfundoi duke gjetur kompjuterët e komprometuar në rrjet, programet dhe mjetet e përdorura për të kryer sulmin, dhe ishte në gjendje të gjejë të dhënat e vjedhura në një faqe për ndarjen e skedarëve”, ka thënë më tej shqiptarja.

Ferati gëzon trajtimin e zgjidhjes së problemeve dhe hetimin si zgjidhjen e një misteri.

“Gjatë gjithë hetimeve që kam punuar, pjesa më interesante ka qenë të kuptoj se si sulmuesit kishin hyrë në mjedis ku ata kishin lëvizur anash në rrjet, çfarë lloj kodi ishte përdorur dhe nëse sulmuesit kishin vjedhur ndonjë gjë nga rrjeti”, ka thënë Ferati. “Më pëlqen shumë të kuptoj se cili grup hakerësh ishte i përfshirë dhe qëllimi i sulmit; qoftë ai për përfitime financiare, një sulm i sponsorizuar nga qeveria, ose spiunazh”.

Gjatë kohës së saj në TLU, Ferati kishte mundësinë të bënte kërkime në Universitetin Rutgers për të studiuar shkencën e internetit dhe si të kryente kërkime akademike në thellësi.

“Duke pasur këtë mundësi si një universitare është e paçmueshme, sepse ju jep një mundësi për të mësuar gjëra të reja dhe për të zgjeruar njohuritë tuaja”, tha Ferati. “Gjithashtu ju jep mundësinë të kuptoni nëse shkolla dhe hulumtimi i diplomuar është diçka që dëshironi të ndiqni. Kam punuar në disa hulumtime shumë interesante që përfshinë përdorimin e shkencës së rrjetit për të zhvilluar vegla vizualizimi të grafikëve që potencialisht mund të përdoren për të parashikuar një sulm terrorist, një revolucion, rrjete sociale etj”.

Kreditë e Feratit që ndjekin TLU-në me aftësi kritike, si mendimi kritik, shkrimi akademik, shkenca kompjuterike, puna ekipore dhe aftësitë e komunikimit – ajo i përdor në baza ditore. Ajo thotë se eksperienca e saj e jashtëzakonshme me profesorët e TLU-së bëri të gjitha ndryshimet.

“Ata ju njohin dhe ju i njihni. Unë kam qenë në gjendje të flas me profesorët e mi sa herë që unë e shihja të nevojshme dhe ata ishin gjithmonë në dispozicion për pyetje dhe për ndihmë. Unë e vlerësova me të vërtetë këtë gjatë katër viteve të mia në TLU ku gjithkush ishte gjithmonë kaq mbështetës dhe i dobishëm”.

Si një femër në fushën e shkencave kompjuterike të mbizotëruar nga meshkujt, ajo tha se është e rëndësishme për vajzat e reja dhe gratë në kolegj të interesuara në karrierën e teknologjisë për të marrë inkurajim nga ajo për ta ndjekur këtë rrugë.

“Sistemet e informacionit dhe shkenca kompjuterike janë fusha që tani janë të pranishme në çdo organizatë dhe gati çdo aspekt të jetës sonë”, tha Ferati. “Unë e di se shkenca kompjuterike është një major i vështirë, por është gjithashtu një nga më të dobishmet. Unë besoj se femrat që diplomohen me një diplomë në IS ose CS, e hapin veten deri në mundësi të panumërta. Besoj se është koha që femrat të përqafojnë këtë fushë dhe të ndjekin pasionin e tyre me dinjitet. Perspektivat e punës janë të jashtëzakonshme dhe njerëzit me të vërtetë mund të bëjnë një ndryshim në botë. Përveç kësaj, shtigjet që mund të ndiqni janë të panumërta dhe shumë nga aftësitë themelore që fitoni janë të transferueshme në botën dixhitale të sotme. Nuk ka rëndësi nëse doni të bëheni programues softuerik, një ekspert i sigurisë, një analist kompjuteri, një administrator sistemi, një studiues ose një mësues në fushën IS / CS. Të gjitha këto profesioni po përmbushin dhe do të bëjnë një ndryshim në botë”, ka thënë shqiptarja e suksesshme, Tina Ferati.

Sajti zyrtar i TLU-së shkruajti për të në vitin 2015, dhe në ditër në vijim do diskutojmë për rrugëtimin e saj deri në kompaninë gjigante, Facebook.