Shëndetësi

Mjekët shpjegojnë se si drita e telefonit humbet rritjen e trurit tek fëmijët

Efektet anësore të ekranit :

vështirësi për t’u përqendruar dhe të menduarit qartë

zakone të këqija të ngrënies

çështjet e sjelljes

të vonuar në të folur

cilësi e dobët e gjumit

funksioni ekzekutiv i dëmtuar

bashkëveprim më pak prindër-fëmijë

Shpërfytyrues i materies së bardhë në tru

Studiuesit skanuan trurin e 47 fëmijëve të shëndetshëm që nuk kishin filluar akoma kopshtin. Studimi përdori një lloj të veçantë të MRI të quajtur imazhi i tensionit të difuzionit, i cili shikon posaçërisht materien e bardhë në tru. Kjo zonë e trurit organizon komunikim midis pjesëve të ndryshme të materies gri të trurit. Në këtë pjesë të trurit, qelizat komunikojnë me trupin për t’i thënë asaj se çfarë të bëjë.

Efektet e tjera të këqia të teknologjisë për fëmijët

Koha e ekranit nuk prek vetëm fëmijët, adoleshentët dhe të rriturit shohin efekte negative edhe nga përdorimi i mediave të rënda gjithashtu. Shkencëtarët kanë dokumentuar pasojat e mëposhtme nga përdorimi i shumtë i teknologjisë:

Rrezik i shtuar i ankthit dhe depresionit

Më shumë presion në qafë dhe shpinë, gjë që mund të çojë në dhimbje kronike në këtë zonë

Sjellja antisociale

Sigurisht, ne e kuptojmë se teknologjia mund të përfitojë nga shoqëria në shumë mënyra, nga përparimet mjekësore deri në aftësinë për të biseduar me njerëzit në të gjithë globin. Sidoqoftë, hitet e dopaminës që marrim nga pëlqimet në fotot tona në Facebook dhe thjesht shikimi i përmbajtjes, në përgjithësi, mund të na vendosë për varësi. Si çdo gjë tjetër, moderimi është thelbësor kur bëhet fjalë për teknologjinë. Mundohuni të përdorni vetëm telefonin tuaj kur ju nevojitet absolutisht, jo vetëm kur ndiheni të mërzitur ose keni nevojë për një shpërqendrim.

Koha e ekranit

Ne kemi marrë një rrugë të gjatë me teknologjinë, por përhapja e telefonave dhe tabletave mund të ndikojë rëndë në rritjen e një fëmije. Prindërit që rritin fëmijë në epokën e teknologjisë duhet ta përdorin teknologjinë me kursim, duke u siguruar që të vendosen së pari ndërveprimi njerëzor dhe të mos përdorin telefona shumë shpesh.