Të fundit

Media ruse në alarm: Tirana vendos tentakulat në Serbinë e Jugut

Media shtetërore ruse, e financuar nga Kremlini, Sputnik, në edicionin e saj Ballkanik ka publikuar një shkrim ku thekson se “Tirana zyrtare ka vendosur tentakulat e saj larg syve të publikut në Serbinë e Jugut”.

Shkrimi i Sputnik i referohet Luginës së Preshevës me këtë emër, ku thotë se pas një kohe të gjatë influenca e Shqipërisë është rritur shumë në këtë zonë. Në titullin e saj Sputnik thekson se “Tirana ka bërë një hap të ri drejt realizimit të planit shqiptar”.

Sipas medias ruse, përpjekjet nga Tirana zyrtare për të forcuar ndikimin e saj në Serbinë e Jugut janë intensifikuar në vitet e fundit, e thekson më tej se Shqipëria, larg syve të publikut të gjerë, po lëshon tentakulat e saj në Bujanovc, Preshevë dhe Medvegjë.

Shkrimi i portalit të Kremlinit vijon më thej ku theksohet se “Ministria e Punëve të Jashtme të Shqipërisë, e kryesuar nga Gent Cakaj, do të financojë hapjen e zyrës së Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (NSA) në Medvegjë, njoftoi NSA. Masa është pjesë e një plani të njoftuar nga Cakaj vitin e kaluar. Një plan i bërë më parë, Shqipëria ka lëshuar tentakulat e saj për vite me radhë.

Pak më shumë se një vit më parë, Cakaj njoftoi se qeveria shqiptare do të ndajë fonde për të financuar Këshillin Kombëtar të Shqiptarëve në Serbi dhe media e interpretoi atë si pjesë të mbështetjes për shqiptarët që jetojnë në Serbi, veçanërisht në komunat e Bujanovcit, Preshevës dhe Medvegjës.

Ministri shqiptar më pas theksoi se “ky vendim është pjesë e një platforme sistematike për zhvillimin dhe ruajtjen e identitetit kombëtar të shqiptarëve në Luginën e Preshevës”.

“Shqiptarët në Medvegjë sot kanë një nevojë të veçantë për praninë e Këshillit dhe mbështetjen e Shqipërisë, veçanërisht duke pasur parasysh se ata po përballen me çështjen e pasivizimit të vendbanimit dhe po përballen me një sfidë të madhe të ruajtjes së gjuhës shqipe si gjuhë zyrtare”, thuhet në deklaratë.

Kontributi i ri i Shqipërisë, vjen pas mbështetjes financiare në projektin e sigurimit të librave shkollorë falas për studentët shqiptarë në Bujanovac, Preshevë dhe Medvegjë.

Nxënësit e shkollës fillore në Bujanovc, Preshevë dhe Medvegjë, të cilët ndjekin mësimet në gjuhën shqipe, filluan vitin shkollor për herë të parë pas 20 vjetësh me të gjitha librat shkollorë, të cilët i morën falas.

Përveç Ministrisë së Arsimit të Shqipërisë, nga erdhën librat, autoritetet e Kosovës morën pjesë gjithashtu në “realizimin e ëndrrës së gjeneratave të mëparshme” dhe caktuan rreth 140,000 euro për librat shkollorë.

Përveç librave shkollorë dhe një zyre të re, Tirana nuk qëndroi indiferente edhe para zgjedhjeve të fundit parlamentare dhe lokale në Serbi.

Dhjetë ditë para zgjedhjeve, Cakaj vizitoi Preshevën, Bujanovcin dhe Medvegjën. Në ditën e parë të vizitës, ai u takua me përfaqësuesit e partive që kishin kandidatët e tyre në listën e përbashkët për zgjedhjet parlamentare në Serbi.

Alarmohen rusët: Tirana vendos tentakulat në Serbinë e Jugut

Megjithëse rezultatet e zgjedhjeve tregojnë se pas tre dekadash, përfaqësuesit e partive shqiptare hyjnë në parlamentin serb me tre vende të fituara në listën “Alternativa Demokratike Shqiptare – Lugina e Bashkuar”, të tre bashkitë në jug të Serbisë mbeten “një nga përparësitë më të larta” për Shqipërinë. para zgjedhjeve theksoi Cakaj.

Qëllimi u arrit në Bujanovc, dhe përfaqësuesit e të gjitha partive joshqiptare u përjashtuan nga autoritetet komunale. Përkundër negociatave me partitë serbe për formimin e një mazhorance në pushtet në Bujanovc, partitë shqiptare formuan një shumicë të pavarur. Kjo është hera e parë që nga viti 2002 që nuk ka këshilltarë serbë ose romë në asamblenë e Bujanocit. Kreu i komunës së Bujanocit është gjithashtu një shqiptar, dhe ai u zgjodh në atë post për herë të katërt këtë vit.

Presidenti i Trupit Koordinues për komunat e Bujanovcit, Preshevës dhe Medvegjës, Zoran Stankoviç, nuk u befasua nga një rezultat i tillë në komunën e Bujanovcit dhe deklaroi se “ishte rënë dakord në një periudhë të mëparshme, në një takim të liderëve shqiptarë me Tiranën dhe Prishtinën”.

Përveç këtyre hapave të ndërmarrë, Tirana dhe Prishtina kanë një marrëveshje të hershme për financimin e ndërtimit të një spitali të maternitetit në “Luginën e Preshevës”./gazetashqip/