BiznesBota

Mbi 12 miliardë marka gjermane kurrë nuk u këmbyen në euro

Kush e di se ku u fshehën apo u zhdukën, vetëm 12.3 miliardë marka gjermane kurrë nuk u këmbyen në euro. Mund të bëhet ende në mënyrën e vjetër, dhe herë pas here dikush dëgjon histori të çuditshme për gjetjen e qeseve me para të të afërmve të tyre të vdekur.

Raporti vjetor i bankës qendrore gjermane tani përmban informacione të çuditshme: ekzistojnë 12.3 miliardë marka gjermane që kurrë nuk janë këmbyer në euro edhe pas më shumë se dy dekadash.

Po kështu, ka ende lajme të çuditshme për gjetjen e kursimeve, shpesh të të afërmve të vdekurve.

Dy vite më parë ishte një nip me fat, i cili po përgatitej të shiste shtëpinë e xhaxhait të ndjerë në jug të Gjermanisë, sepse ishte në vështirësi financiare. Në shtëpinë e xhaxhait të tij, ai gjeti çanta dhe kuti cigaresh plot me para – gjithsej rreth 3.5 milionë marka.

Dhe një komodinë që arriti në një organizatë humanitare në Leipzig doli të ishte magjike: rreth 27 mijë marka ishin fshehur në të, raporton tagesschau.

Markat gjermane ende “pikojnë” në degët e bankave ku mund të këmbehen pa asnjë datë të skadimit me kursin që ishte i vlefshëm kur u fut euro në vitin 2001 – një euro për 1,95583 marka.

Johannes Berman nga administrata e Bankës Federale thotë se pas dy vitesh të thata që ai i shpjegon si pandemi, këtë vit në banka u futën pak më shumë se 49 milionë marka, “unë nuk besoj se kjo sasi do të vazhdojë të rritet. Në të ardhmen do të ketë gjithnjë e më pak”.

Dhe ato 49 milionë janë një pikë në oqean krahasuar me 12.3 miliardë markat e mbetura që nuk u zëvendësuan kurrë. Me shumë mundësi, një pjesë u shkatërrua në mënyrë të pakthyeshme – ose për shkak të pakujdesisë dhe injorancës, përfundoi në një deponi mbeturinash apo diku tjetër.

Në Bankën Federale, ata supozojnë se qytetarët mbanin një sasi të caktuar pullash “si kujtim”, dhe se një sasi interesante do të gjendet edhe në koleksionet e numizmatistëve në mbarë botën.

Kjo ka të ngjarë për prerjet më të vogla – të themi se kartëmonedhat me pesë marka ishin të rralla edhe kur vula ishte e vlefshme, por shënimet me mijëra marka nuk ka gjasa të gjenden në shumë koleksione.

Dhe rreth 1.1 milionë copë prej tyre ende mungojnë, pra gjithsej 1.1 miliard marka në kartëmonedha të mëdha. Është logjike të supozohet se është futur në kashtë nga disa që gjithsesi kanë mjaftuar. Dhe kjo do të thotë jo vetëm në Gjermani, sepse marka ishte gjithashtu një mysafir i mirëpritur në Lindjen e Mesme dhe të Largët, disi më rrallë në Afrikë apo Amerikë.

Por ka edhe kasaforta bankare të mbyllura në Zvicër apo Lihtenshtajn dhe do të duhen dekada derisa bankat të fitojnë të drejtën për të hapur kasaforta që askush nuk i ka përdorur prej vitesh.