Të fundit

Mbahet takimi i dytë mes Qeverisë serbe dhe shqiptarëve të Luginës: Dakordohen për punësim të shqiptarëve

Ministrat e Qeverisë së Serbisë dhe përfaqësuesit politikë të shqiptarëve në jug të Serbisë janë dakorduar sot në Bujanoc për planin dhe afatet për punësimin e shqiptarëve në institucionet shtetërore. “Për tre muaj do të takohemi sërish për të parë sa njerëz kemi punësuar”, tha ministrja Gordana Comic. Kryetari i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (KSHK), Ragmi Mustafa, tha se thelbi i dialogut është zbatimi i planit 7 pikash, i cili do të çonte në përmirësimin e pozitës së shqiptarëve në Bujanoc, Preshevë dhe Medvegjë.

Në takimin e sotëm është treguar realisht vullneti politik për jetën e shqiptarëve dhe serbëve dhe për të drejtat e shqiptarëve në Serbi. Kaq shkruhet në Planin 7-pikësh, në Kushtetutë dhe në Ligjin për Këshillat Kombëtarë. Dialogu i sotëm rezultoi me marrëveshje për planin dhe kohën në të cilën do të kemi shqiptarë të punësuar në institucionet e Republikës së Serbisë, sepse ata e kanë vendin aty dhe sepse kjo është jo vetëm me ligj, por edhe krejtësisht e natyrshme- tha ministri. për të Drejtat e Njeriut dhe të Pakicave dhe Çështjet Sociale.dialog Gordana Çomiq.

Brenda dhjetë ditëve do të formohet një grup i përkohshëm pune për t’u marrë me sugjerimet, vërejtjet dhe kërkesat e NSA në lidhje me punësimin e shqiptarëve. Grupi punues do të përbëhet nga përfaqësues të Trupit Koordinues dhe ministrive (të drejtat e njeriut, drejtësi, punë, ndërtim) të cilët morën pjesë në dialogun e sotëm.

Grupi i punës do të shohë se çfarë mund të bëjë, si mundet dhe kur mundet, dhe pas tre muajsh do të takohemi përsëri për të parë se sa kemi aplikuar që nga sundimi i ligjit, sa njerëz kemi punësuar dhe nëse ka rezultate të dialogut që kemi – tha Comic. Mustafa ka theksuar se pala shqiptare ka treguar konstruktivitet në përcaktimin e afateve kohore për integrimin e shqiptarëve në institucionet shtetërore, që është një fushë, siç tha ai, në të cilën “numrat janë të frikshëm”.

Në prokurori nuk ka asnjë shqiptar. Në gjyqësor në nivel bashkie kemi rreth 12 për qind të punësuar nga komuniteti shqiptar, dhe në nivel rrethi 2.7 për qind. Sot në krye të institucioneve shëndetësore në Bujanoc dhe Preshevë nuk ka shqiptarë. Kemi vullnetin që të bashkëpunojmë dhe t’i trajtojmë këto tema së bashku – tha Mustafa.

Thelbi i dialogut, shtoi Mustafa, është zbatimi i Planit 7-pikësh.

Plani është bërë nga liderët politikë të shqiptarëve dhe në të vërtetë renditen të gjitha fushat në të cilat është e nevojshme të përmirësohet pozita e pjesëtarëve të komunitetit shqiptar, si arsimi dhe integrimi.

– Ai dokument është miratuar nga Qeveria e Serbisë më 4 korrik 2013 dhe prej atëherë kanë kaluar shumë vite. Thelbi i këtij dialogu është zbatimi i atij plani për të përmirësuar pozitën e shqiptarëve – tha Mustafa.

Në pyetjen e Bujanovackit nëse rezultati i zgjedhjeve të ardhshme mund ta ndryshojë marrëveshjen e sotme, ministri Comic u përgjigj se Serbia është e përkushtuar për sundimin e ligjit, mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të pakicave dhe se nuk ka zgjedhje që mund ta ndryshojnë këtë.

Në dialogun e sotëm, Qeveria e Serbisë u përfaqësua edhe nga ministrja e Punës, Punësimit, Veteranëve dhe Çështjeve Sociale Darija Kisić, Mirsad Đerlek, sekretar shtetëror në Ministrinë e Shëndetësisë dhe përfaqësues të Ministrisë së Drejtësisë dhe Ministrisë së Ndërtimit, Transportit. dhe Infrastrukturës.

Në anën tjetër, përveç Mustafës, ishin edhe kryetari i komunës së Bujanocit, Nagip Arifi, kryetarja e Preshevës, Ardita Sinani dhe njeriu i parë i Kuvendit të Bujanocit, Enver Ramadani.

Në dialog ka marrë pjesë edhe shefi i Misionit të OSBE-së në Serbi, Jan Bratu, i cili ka insistuar ashtu si Mustafa, se zbatimi i planit 7-pikësh është vendimtar.

Ai ka vlerësuar se pas një stagnimi disa vjeçar, Qeveria e Serbisë edhe një herë po tregon se është e përkushtuar për këtë.

Në takimin e parë në kuadër të dialogut në nëntor të vitit të kaluar tema ishte arsimi thuhet në shkrimin e portalit serb “Bujanovaçke”