Lajme

Kurti thotë se për një muaj arrihet marrëveshja për qeverisje me LDK-në

Vetëvendosja majtiste e Albin Kurtit doli fituese e zgjedhjeve të parakohshme muajin e kaluar në Kosovë. I dënuar me 18 muaj nga policia serbe gjatë kohës kur konflikti me Kosovën ishte në pikën më të lartë më 1999, Kurti, 44 vjeç, e gjen veten në prag të pushtetit, me premtimin se do t’i japë fund dy dekadave të neoliberalizmit në Kosovë.

Aktualisht ai është në bisedime me partinë e qendrës së djathtë LDK-në, e cila doli e dyta, për të formuar qeverinë e re, ku së paku 30% do të jenë gra.

Kurti, në një intervistë për “The Guardian”, parasheh një marrëveshje për qeverisje me LDK-në brenda një muaji dhe thotë se prioritet i tij është punësimi dhe drejtësia, e jo marrëveshja me Serbinë.

Pas shumë vitesh të ndjekjeve të dështuara penale kundër korrupsionit, ai premtoi se do t’i japë fund asaj që ai e konsideron kapje të gjyqësorit nga shteti.

Ai thotë se është i interesuar për stilin e Britanisë së Madhe rreth pasurisë së pashpjegueshme dhe për një proces të ri vetingu të drejtuar nga një kryeprokuror dinamik.

“Na duhet të prodhojmë Eliot Nessin tonë, dhe ai duhet të bëhet njeriu më i famshëm në vend”, tha ai. “Jemi gati 200 prokurorë, por disa prej tyre nuk kanë njohuri e disa nuk kanë guxim, por disa të tjerë s’i kanë asnjërën. Ata duhet të çlirohen nga shteti”.

I përballur me borxhin në rritje dhe emigracionin, Kurti thotë se ai është i përkushtuar që t’i japë fund hendekut e madh të shkathtësive në fuqinë punëtore, të përqendrohet në edukimin teknik dhe uljen e varësisë së industrisë tek normat gjymtuese të interesit të bankave të huaja: “Ne duhet ta bëjmë vendin tonë të jetueshëm dhe të bindim më shumë njerëz që të qëndrojnë në vendin tonë”.

Por Kurti do të jetë nën presion ndërkombëtar për të arritur një marrëveshje me Serbinë. SHBA-ja sapo ka emëruar një të dërguar special për të ringjallur dialogun mes dy vendeve.

Ai paralajmëroi se taksa 100% e vendosur nga paraardhësi i tij ndaj mallrave serbe do të hiqet vetëm nëse imponohen masat e plota reciproke për të liruar tregtinë e Kosovë në Serbi. Ai tha se Beogradi duhet po ashtu t’i japë fund fushatës diplomatike ndërkombëtare për t’i bindur shtetet të çnjohin Kosovën. “Nëse dëshirojnë të nisin dialogun, duhet të ndalojnë menjëherë shpifjet ndaj të drejtës sonë për shtetësi”, tha ai.