Lajme

Këto janë rregullat aktuale për hyrjen në Zvicër

Përpara dimrit në ardhje dhe kryesisht për shkak të shqetësimit rreth variantit të ri Omicron, Zvicra ka forcuar përsëri rregullat kufitare.

Në varësi të vendit nga vini – dhe sigurisht nga statusi i shtetësisë ose qëndrimit – mund t’ju kërkohet të karantinoheni ose madje të pengoheni të hyni plotësisht në Zvicër, shkruan TheLocal.ch.

Sidoqoftë, të gjithë që hyjnë në Zvicër duhet të plotësojnë formularin e hyrjes.

Cilat janë rregullat aktuale për hyrjen në Zvicër?

Rregullat e hyrjes në Zvicër shpesh shkaktojnë konfuzion sepse hyrja rregullohet nga dy departamente të ndryshme qeveritare: Zyra Federale e Shëndetit Publik dhe Sekretariati Shtetëror për Migracionin.

Këto dy departamente kanë secili një listë të vendeve që konsiderohen si “me rrezik të lartë”, megjithëse pasojat e sakta të përfshirjes në këto lista ndryshojnë.

Njëra, e përgatitur nga Zyra Federale e Shëndetit Publik dhe e disponueshme këtu rendit vendet me një “variant shqetësues”.

Hyrja nga vendet në atë listë kërkon një karantinë dhjetë ditore, edhe nëse jeni i vaksinuar dhe edhe nëse jeni shtetas ose banor zviceran.

Lista e plotë e vendeve në këtë listë ka ndryshuar çdo ditë në fund të nëntorit dhe është paraqitur në thellësi më poshtë.

Lista tjetër, e përgatitur nga Sekretari Shtetëror për Migracionin (SEM), mbulon vendet me rrezik të lartë nga të cilat hyrja nuk është e mundur, përveç nëse jeni shtetas ose banor zviceran. Mbretëria e Bashkuar nuk është në këtë listë.

Lista e SEM është si më poshtë: Botsvana, Eswatini, Hong Kongu, Izraeli, Lesoto, Mozambiku, Namibia, Afrika e Jugut dhe Zimbabve.

Megjithatë, ka një sërë përjashtimesh nga rregullat, për shembull për tranzitin ose nëse punoni për të ruajtur rendin publik. Këto janë renditur këtu.

Unë jam i hutuar me listat – çfarë do të thotë e gjithë kjo?

Rregullat janë sigurisht konfuze – gjë që nuk ndihmohet nga dy listat, shkruan tutje TheLocal.ch.

Sipas mediumit në fjalë, e thënë thjesht, SEM (Sekretariati Shtetëror për Migracionin) nuk vendos rregullat e karantinës, por vendos vetëm kush mund dhe nuk mund të hyjë në Zvicër.

Ndërsa FOPH (Zyra Federale e Shëndetit Publik) nuk vendos se kush mund dhe nuk mund të hyjë, por vendos nëse zbatohen rregullat e karantinës dhe masa të tjera si testimi.

Lista SEM nuk vlen për ju nëse jeni shtetas zviceran, banor zviceran ose banor i zonës Shengen/EFTA. Domethënë këtu, statusi i shtetësisë ose i vendbanimit tuaj ka më shumë rëndësi sesa nga po hyni.

Lista FOPH vlen për ju pavarësisht se nga jeni dhe përcaktohet në bazë të vendit nga po hyni, pavarësisht nga shtetësia.

Grafiku i mëposhtëm nga qeveria zvicerane ilustron se si funksionon kjo.

Po për personat e vaksinuar dhe të pavaksinuar?

Në përgjithësi, kufizime më të mëdha vlejnë për personat e vaksinuar sesa për personat e pavaksinuar për hyrjen në Zvicër.

Personat e pavaksinuar nga jashtë shteteve Shengen/EFTA dhe një pjesë e vogël e shteteve të tjera ‘të sigurta’ në listën specifike (po, një listë tjetër, e ndryshme që është e disponueshme këtu) nuk do të lejohen të hyjnë në Zvicër, përcjell Telegrafi.

Këtu përfshihen Shtetet e Bashkuara dhe Mbretëria e Bashkuar. Më shumë informacion është në dispozicion në këtë link.

Kush është në listën e ‘variantit shqetësues’?

Janë afërsisht dy duzina vendesh në variantin e listës së shqetësimit.

Ardhja nga çdo vend në këtë listë – që do të thotë të jesh në një nga këto vende për dhjetë ditët para hyrjes – kërkon një karantinë të detyrueshme pavarësisht nga vaksinimi ose statusi i qëndrimit/shtetësisë.

Lista e datës 30 nëntor është: Angola, Australia, Belgjika, Botsvana, Kanadaja, Republika Çeke, Danimarka, Egjipti, Eswatini, Hong Kongu, Izraeli, Japonia, Lesoto, Malavi, Mozambiku, Namibia, Nigeria, Holanda, Portugalia, Afrika e Jugut, Mbretëria e Bashkuar, Zambia dhe Zimbabve.

Si ka ndryshuar kjo me kalimin e kohës?

Vendet e para iu shtuan listës të premten, më 26 nëntor, duke përfshirë Belgjikën, Botsvanën, Eswatinin, Hong Kongun, Izraelin, Lesoto, Mozambikun, Namibinë, Afrikën e Jugut dhe Zimbabvenë.

Republika Çeke, Egjipti, Malavi, Holanda dhe Mbretëria e Bashkuar u shtuan të shtunën.

Zvicra shtoi të hënën katër të tjera duke përfshirë Angolën, Australinë, Danimarkën dhe Zambinë.

Të martën, Zvicra shtoi Portugalinë, Kanadanë, Nigerinë dhe Japoninë.