Lajme

Drecun: Kina dhe Rusia nuk do të lejojnë anëtarësimin e Kosovës në OKB

Kosova, me të gjitha llogaritë e bëra deri tani, nuk do të mund të aplikojë për anëtarësim në Kombet e Bashkuara nëse nuk ka pëlqimin e qartë të të pesë anëtarëve të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së – Francës, Britanisë së Madhe, Amerikës, Rusisë dhe Kinës. Me fjalë të tjera, anëtarësimi në OKB mbetet vetëm një dëshirë e Prishtinës, ka shkruar e përditshmja propaganduese e pushtetit serb, Kurir.

Gjegjësisht, ky kusht thuhet se thuhet në një dokument të hartuar nga diplomatët që punojnë në udhërrëfyesin për zbatimin e Marrëveshjes Evropiane për Kosovën. Prandaj, edhe pse në planin evropian thuhet se Serbia nuk do ta kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në organizatat ndërkombëtare, duke e ditur se Kina dhe Rusia nuk do ta mbështesin hyrjen e tyre në OKB, është e qartë se me shumë gjasa nuk ka asgjë për të përfituar nga anëtarësimi i tyre në OKB, shkruan kjo gazetë.

Kryetari i Komisionit Parlamentar për Kosovë në Kuvendin e Serbisë, Millovan Drecun, i kujton Kuririt procedurën për anëtarësim në OKB.

Këshilli i Sigurimit i OKB-së është ai që jep mendimin e tij nëse propozimi do të shkojë në Asamblenë e Përgjithshme për miratim. Këshilli i Sigurimit vendos me shumicë votash, por kërkohet pëlqimi i të gjithë anëtarëve të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Nëse propozimi do të shkonte në Asamblenë e Përgjithshme, aty do të vendosnin dy të tretat për të”, shpjegon Drecun.

Drecun shton se nëse do të mbërrinte propozimi për hyrjen e Kosovës në OKB, Rusia dhe Kina ndoshta do të vendosnin veton ndaj një rekomandimi të tillë.

“Ata e kanë të qartë se nuk mund të anëtarësohen në OKB, kështu ka thënë i ashtuquajturi ambasador amerikan në Prishtinë. Domethënë, edhe nëse Serbia do të pranonte që ata të mund të aplikonin për anëtarësim, kjo nuk do të kalonte për shkak të Rusisë. Sigurisht që po luftojmë kundër kësaj, pasi dhe që nuk merret parasysh fare anëtarësimi i tyre, ne e bëjmë të qartë se ne nuk e pranojmë këtë, dhe qëndrimi ynë mbështetet nga Rusia dhe Kina, vetëm nëse ata disi arrijnë të na detyrojnë të mos kundërshtojnë, por as atëherë nuk do të kalonin”, theksoi Drecun.

Drecun tha se Serbia me asnjë çmim nuk do ta pranojë Kosovën në OKB.