Lajme

Diaspora dërgoi më shumë se 13 miliardë euro në Kosovë që nga paslufta

Vlera e remitancave deri në pesë mujorin e parë të këtij viti ka arritur 445.4 milionë euro dhe është pothuajse e njëjtë me vlerën e remitancave të së njëjtës periudhë të vitit kaluar.

Ndërkaq, sipas Bankës Botërore, që nga shpallja e pavarësisë, në Kosovë, diaspora jonë ka dërguar më shumë 13 miliardë euro.
Edhe përkundër inflacionit në nivel global, diaspora vazhdon të kontribuojë me dërgimin e parave për familjet e tyre në Kosovë. Të dhënat e Bankës Qendrore të Kosovë tregojnë se në pesë mujorin e vitit 2022, diaspora ka dërguar 445.4 milionë euro. Këtë e bëri të ditur në një përgjigje për Radio Kosovën zëdhënësi i Bankës Qendrore të Kosovë, Kushtrim Ahmeti.
“Ju njoftoj se vlera e remitancave deri në muajin maj të këtij viti, ishte 445.4 milionë euro. Kjo shumë është pothuajse e njëjtë me vlerën e remitancave në të njëjtën periudhë të vitit kaluar”, tha ai për rtk, transmeton Albinfo.ch.
Ndërsa,  njohës të ekonomisë vlerësojnë se të hyrat nga diaspora janë të hyrat  kryesore për zhvillimin ekonomik të vendit. Se remitancat janë arteria kryesore e ekonomisë në vend e thotë në një përgjigje për Radio Kosovën eksperti i ekonomisë, Safet Gërxhaliu. Mirëpo ai thekson se këtë vit, të hyrat nga diaspora janë pak më të ulëta si pasojë e inflacionit.
“Ajo çka është  me shqetësuese përveç inflacionit dhe trendëve negativë, është fakti që po vërehet që edhe fluksi i diasporës i kësaj vere nuk është ai i nivelit të vitit të kaluar. Kjo është shqetësuese pasi e dimë që infuzioni apo arteria kryesore e zhvillimit ekonomik dhe qëndrueshmërisë ekonomike dhe sociale ka qenë diaspora”, shtoi Gërxhaliu.
Për sa i përket dërgesave të mërgatës sipas vendeve, Gjermania është shteti prej nga më së shumti dërgohen para në drejtim të Kosovës. Ndërsa, Banka Botërore thotë se që nga shpallja e pavarësisë, në Kosovë janë dërguar mbi 13 miliardë euro.