Bota

Austria ashpërson kontrollet kufitare për të gjithë fqinjët e saj

Austria do të forcojë kontrollet kufitare ndaj të gjithë fqinjëve të saj që nga nesër, njoftoi Ministria e Punëve të Brendshme. Ministri i Punëve të Brendshme të Austrisë, Karl Nehammer, bisedoi për këtë, këtë pasdite, me kolegun e tij gjerman, Horst Seehofer, pas së cilës ai do të bisedojë me ministrat e vendeve të tjera fqinje. Udhëtimi duhet të reduktohet në një minimum absolut, tha Nehammer në një deklaratë.

Ekzistojnë vetëm disa përjashtime për udhëtimet që nevojiten vërtet. Tani ne do të forcojmë kontrollet në kufi dhe kështu do të rrisim presionin në mënyrë që t’u përmbahemi masave COVID,” tha ai.
Sipas tij, kontrollet kufitare janë një instrument për ndalimin e valëve të infeksionit, të cilat janë veçanërisht të rrezikshme tani, veçanërisht për shkak të llojeve të reja.

Vendimi i autoriteteve austriake u parapri nga kritikat nga Gjermania për shkak të lehtësimit të masave të nesërme në Austri.  Kryeministri i provincës gjermane të Bavarisë, Marcus Seder, vlerësoi se kombinimi i mutacioneve dhe lehtësimi i papritur i masave në Austri janë mënyra më e keqe.

Sekretari i përgjithshëm i CSU në pushtet, Marcus Blume, akuzoi Austrinë dhe Republikën Çeke për ndjekjen e një politike të papërgjegjshme për hapjen dhe kështu rrezikimin e sukseseve të arritura nga Gjermania në luftën kundër përhapjes së koronavirusit. Nehammer tha se ai kishte një bisedë pozitive me Seehofer, i cili gjithashtu vjen nga Bavaria.

“Faleminderit, ministër Seehofer, për bashkëpunimin tuaj në këto kohë sfiduese”, theksoi ai.

Ndërsa në kufijtë e Hungarisë dhe Sllovenisë, që nga kriza e migrantëve në vitin 2015, ka pasur kontrolle të vazhdueshme, dhe për një muaj tani në Republikën Çeke dhe Sllovaki, në kufirin me Gjermaninë, Italinë dhe Zvicrën, deri më tani, vetëm kontrolle të rastit është përdorur. Kjo, siç u tha, tani do të intensifikohet.

Sipas ministrisë, njësitë e policisë austriake, në bashkëpunim me kolegët e tyre nga lagjja, do të kryejnë kontrolle.

Qeveria austriake sapo ka miratuar një shtrëngim të regjimit të hyrjes. Sipas rregullores, e cila është planifikuar të hyjë në fuqi të mërkurën, të gjithë ata që hyjnë në Austri duhet të kenë një test antigjen negativ ose PCR dhe një karantinë dhjetë-ditore është e detyrueshme.

Kjo karantinë mund të përfundojë, pas pesë ditësh izolimi, me një test negativ.

Para se të hyjë në vend, udhëtarët janë të detyruar të bëjë një regjistrim online.

Rregullorja e re tani detyron punëtorët ndërkufitarë të regjistrohen, si dhe të kenë një test negativ të koronavirusit, të cilët duhet ta bëjnë një herë në javë.