Lajme

A mund te kthehen vizat per vendet e Ballkanit Perëdimor?

Komisioni Evropian nuk ka ndërmend të propozojë një rivendosje të mundshme të vizave për qytetarët serbë. Zëdhënësi i Komisionit Evropian Adalbert Jancje vuri në dukje se pozicioni i KE u shpreh shumë qartë në raportin e botuar në fillim të gushtit.

Raporti përfundon se të gjitha vendet e interesuara vazhdojnë të përmbushin kushtet për liberalizimin e vizave dhe të bëjnë përparim në përmbushjen e rekomandimeve të vitit të kaluar – tha Janç.
Në të njëjtën kohë, ai kujton se ky dokument nxjerr në pah fushat ku nevojiten përpjekje të mëtejshme nga secili vend, por gjithashtu shton:

Raporti gjithashtu thekson se udhëtimi pa viza vazhdon të sjellë përfitime pozitive ekonomike, sociale dhe kulturore për vendet anëtare të BE dhe vendet partnere.
Fjala e fundit, megjithatë, jepet nga shtetet anëtare, dhe disa prej tyre kanë pikëpamje më të forta, kështu që herë pas here ata bëjnë vërejtje të cilat, në këtë fazë, janë ende larg realizimit të mundshëm.

Ne nuk jemi në gjendje të komentojmë për ndonjë dokument të pretenduar të rrjedhur ose pozicione të shteteve anëtare gjatë diskutimeve në nivel teknik në Këshillin Evropian – tha Janc.

Duhet kujtuar se në disa media perëndimore janë shfaqur spekulime se ato mund të na imponojnë përsëri viza për shkak të qëndrimit të paligjshëm dhe kërkesave të pabazuara për azil.

Sipas dokumentit të pretenduar të brendshëm të BE-së, Serbia dhe Shqipëria renditen në mesin e dhjetë vendeve më problematike, prandaj Gjermania beson se KE duhet të kujtojë se fillimi i një mekanizmi për pezullimin e regjimit pa viza është një opsion realist.