MagazinaShëndetësi

A është e dëmshme shkulja apo këputja e flokëve të thinjura

Ndërsa rriteni mund të filloni të vini re disa fije të bardha që mbijnë aty-këtu.

Edhe pse këputja e tyre mund ta zgjidhë problemin përkohësisht, a mundet që ky veprim të dëmtojë skalpin tuaj dhe më keq akmoa që aty të rriten edhe më shumë fije të tilla?

Përse flokët thinjen?

Kjo ndodh kur gjëndrat e flokëve pësojnë një rënie të qelizave që prodhojnë melaninë. Këto janë qelizat që i japin flokëve dhe lëkurës pigmentin e saj.

Shfaqja e thinjave është një pjesë krejtësisht normale e plakjes, megjithatë mosha kur ato fillojnë të shfaqen varet kryesisht nga gjenetika.

Megjithatë, ju mund të mos jeni të lumtur për këtë. Pra, cila është gjëja më e keqe që mund të ndodhë nëse thjesht i shkulni këto fije të argjenda?

Çfarë ndodh kur këpusni fijet e argjenda?

Do të rriten përsëri me të njëjtën ngjyrë

Shkëputja e një floku të thinjur do ta largojë atë përkohësisht, por fija do të rritet përsëri në po atë ngjyrë.

“Kur një gjëndër specifike e flokëve humbet qelizat që prodhojnë pigment, ai folikul i flokëve do të rigjenerojë vetëm fije gri”, shpjegojnë ekspertët.

Sa i përket besimit të vjetër se shkulja e fijeve gri do të bëjë që të rriten edhe më shumë fije të tilla, duhet thënë se është thjesht një mit. Kjo pasi çdo folikul ka gjenetikën e vet.

Po rrezikoni të infektoheni

Shkëputja e tyre nuk është një ide e mirë, veçanërisht nëse kthehet në një zakon. Shkulja e përsëritur e qimeve mund të dëmtojë folikulën, gjë që mund të çojë në një infeksion.

Me kalimin e kohës, kjo madje mund ta dëmtojë aq shumë gjëndrën e flokëve deri në pikën sa fija e flokut të ndalojë së rrituri dhe ju mund të përfundoni me një zonë pa flokë.

A ka një mënyrë ‘të sigurt’ për të këputur fijet e argjenda?

Nëse absolutisht nuk mund ta duroni praninë e një thinje, provoni ta shkurtoni atë me gërshërë. Kështu do të shmangni traumën që shkakton shkulja e tyre.

Dhe nëse ato fije ju shqetësojnë vërtet, mund të jetë koha të filloni të mendoni për opsionet e ngjyrave të flokëve.