ARKIVA

Xhami në qendër të Zagrebit, të cilën e shkatërruan komunistët Jugosllav

Këto janë mbetjet e asaj që dikur ishte xhamia më e bukur në Evropë në qendër të Zagrebit, e ndërtuar nga autoritetet e Shtetit të Pavarur të Kroacisë dhe e hapur zyrtarisht në v.1944.
Pas rënies dhe pushtimit të Zagrebit në 1945, partizanët varën publikisht myftiun Ismet ef. Myftiq para xhamisë, i hoqën gjuhën dhe e hodhën trupin. Trupi i myftiut u hodh në një vend të panjohur dhe varri i tij është i panjohur edhe sot e kësaj dite.

Sheshi për qudi sot quhet “Sheshi i Viktimave të Fashizmit”. krejtësisht kontradiktor.

Ishte një nga xhamitë më të bukura në Evropë. Zbukuroi qendrën e Zagrebit dhe u hap zyrtarisht në vitin 1944, me një minare me lartësi 45 metra.

Minaret e xhamisë së parë në Zagreb u rrënuan, xhamia e vjetër u mor, dhe Bashkësia Islame u kthye në ambientet e saj të mëparshme në Tomashiqeva 12, ku është selia e Bashkësisë Islame të Kroacisë.

Myftiu Ismet ef Myftiq lindi në v.1876 në Zepce. Ai ishte një imam civil dhe më pas u emëria Myftiu i Zagrebit nëv.1917

Ismet ef Myftiuç ka qenë Nënkryetar i Shoqërisë së Kroatëve të BiH në Zagreb që nga viti 1939, gjatë Jugosllavisë dhe para themelimit të NDH. Kjo bashkësi e kroatëve përmbante një numër të madh njerëzish nga besimet muslimane të BiH.