Lajme

Vuçiq: Banjska nuk ra nga qielli, ishte rezistenca e popullit serb ndaj Kosovës dhe për këtë i kam kaluar netët më të vështira

U sulmuan fshatrat serbe. Pjesëtarët e policisë së Kurtit kanë bastisur sot autoritetet e përkohshme në Pejë, fshatrat Osojan dhe Klinë në disa veprime të sinkronizuara, tha presidenti serb Aleksandar Vuçiq në konferencën e sotme për media në Pallatin e Serbisë.

Sipas tij, ata ekzagjerojnë dhe keqtrajtojnë njerëzit.

“Të gjitha enklavat serbe u sulmuan pas vendimit formal të të ashtuquajturës Banka Qendrore e Kosovës, në thelb ishte vendim i Kurtit për anulimin e dinarit, i cili kërcënon të dëbojë serbët”, tha Vuçiq.

Siç tha ai, Serbia po paraqet kërkesë që të hënën të mbahet një seancë speciale urgjente e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, sepse e dimë se këtu nuk është fundi.

Kur është fjala për heqjen e dinarit, ai tha se nga marrëveshja e parë e Brukselit e deri te të gjitha ato të mëvonshme, pika më e rëndësishme është e drejta e Republikës së Serbisë për të financuar disa aktivitete në shëndetësi, arsim dhe pensione për serbët e Kosovës përmes ZSO.

Fatkeqësisht, Albin Kurti e mori atë vendim me iniciativën e tij. Me qëllim të spastrimit etnik të popullatës serbe në territorin e gjithë Kosovës. Ose sipas përkufizimit të gjenocidit, nënshtrimi i qëllimshëm i serbëve ndaj kushteve të padurueshme të jetesës. Ata nuk mund të qetësohen dhe të kuptojnë se dialogu që çon drejt normalizimit është i rëndësishëm. Ne kemi dialog sepse Kosova nuk është shtet i njohur ndërkombëtarisht. Kurti thërret çdo herë dhe pret mbështetjen e fuqive perëndimore që të jetë një vend i pavarur. Është e qartë se nuk janë – tha Vuçiq.