Lajme

Serbët në panik: Britanikët dhe një shtet evropian po mbështet taksën e Kosovës!

Në një analizë të situatës nga gazeta “Novosti” ndër tjera thuhet se Britania ka ndërprerë konkluzionin e vendeve të Kuintit për masat e përmendura që ka vendos shteti i rrejshëm. Ata kanë pamundësuar formulimin për sanksionet të mundshme ndaj Prishtinës.

Kjo ka ndodhur në një takim të mbajtur të Kuinitit (Franca, Gjermania, Italia, ShBA dhe Britania e Madhe), ku Britania ka pamundësuar konkluzionet e ashpra për heqjen e taksës së Prishtinës ndaj mallrave serbe, ndonëse kundër këtyre masave janë deklaruar në tre muajt e fundit shumë zyrtarë nga BE dhe ShBA. Londra për të satën herë ka marr qëndrimin e kundërt me interesat e Beogradit.

Sipas këtij medium amerikanët, francezët dhe italianët ishin për një formulim me të cilin do i bëhej e qartë Prishtinës pasojat që mund të ketë nëse nuk hiqen taksat. Por kundër kësaj ishin britanezët që ka kërkuar zbutje të qëndrimit, kështu që nuk pari qëndrim.

Duke mos zbuluar për cilin vend, presidenti Vuçiq ka thënë se ka mbështetje të fshehtë nga një shtet evropian për taksat, por edhe disa qarqeve të administratës së vjetër amerikane.

Kjo nuk është rast i adminstratës aktuale, që plotësisht është kundër taksave. Edhe ne letrën e Palmerit edhe atë të Trampit dhe Boltonit është thënë qartë kundërshtimi ndaj taksës.

Se Britania e Madhe është duke iu dhënë mbështetje taksave e thotë edhe Daçiq, duke thënë se janë ata që kanë ndaluar përfundimin rreth masave në takimin e Kuintit. Ai ka thën se ka vende që mbështesin dialogun e Beogardit dhe Prishtinës si Franca dhe Austraia, por edhe ato që duan Gjermani dhe Britania që të kryhet sa më shpejtë.

Ky hap i Londrës nuk habit profesoreshën e historisë Aleksandra Rastoviq që është shprehur se “ kjo është vetëm vazhdim i politikës së Britanisë ndaj Ballkanit, që me ndërprerje të vogla ka zgjatë gjatë shekullit 19 e 20 dhe për fat të keq vazhdon edhe në shekullin 21”.

“Britnia ishte iniciatore e rezolutës famëkeqe në Këshillin e Sigurimit të OKB me qëllimin që i tërë populli serbët paraqitet si gjenocidian, ndërsa mbledhjen e fundit qëndrimi I ambasadores së këtij vendi. Akademiku Ekmeçiq këtë politikë kundër serbe e ka quajtur dorezë të politikës rusofobe. Britania nuk do shtete të forta dhe të pavarura në regjionin tonë dhe mendon se serbët janë armë në dorën ruse. Përderisa ka nëj qëndrim të këtillë dhe të mbështes politikën e pakuptimtë të Kosovës nuk duhet të pres përparim në dialog” shkruan “Novosti”.

Në gushtin e vitit që shkoi Britania par ndërpre mbledhjen e KS dhe OKB ku shqyrtohej situate në Kosovë dhe i ka dërguar Surunamit protestë për tërheqjen e njohës, në anën tjetër nga Beogradi të bashkohet në apelit si shenjë solidariteti të varjes së spiunit rus Sergej Skripal dhe vajzës së tij Julija dhe dëbimin e diplomatëve rus. Po ashti ajo ka kërkuar mbështetje të Serbisë për kandidatin e saj në Gjykatën ndërkombëtare në Hagë gjatë zgjehdjes së gjykatësve në mandatin e ri.