Bota

Për herë të parë në historinë e saj Italia shpall ‘të pasigurta’ portet

Në një veprim të paprecedentë, qeveria italiane ka shpallur portet e saj “të pasigurta” për shkak të pandemisë së koronavirusit dhe nuk do të autorizojë ankorimin e anijeve të shpëtimit të emigrantëve deri në fund të emergjencës.

Në një dekret të lëshuar ditën e martë, qeveria shkruajti se “për tërë kohëzgjatjen e urgjencës shëndetësore, për shkak të shpërthimit të koronavirusit, portet italiane nuk mund të klasifikohen si” vende të sigurta “për zbarkimin e njerëzve të shpëtuar nga anijet që fluturojnë nën një flamur të huaj”.

Masa, e para e këtij lloji në historinë italiane, është dizajnuar për të parandaluar anijet e shpëtimit të emigrantëve në javët e ardhshme, pasi nisjet nga Libia janë rritur ditët e fundit me ardhjen e motit të mirë.

Dekreti, i nënshkruar nga ministri i brendshëm, Luciana Lamorgese, ministri i shëndetësisë, Roberto Speranza, ministri i jashtëm, Luigi Di Maio dhe ministri i infrastrukturës, Paola De Micheli, gjithashtu sugjeron që emigrantët e shpëtuar mund të përfshijnë njerëz që janë infektuar me Covid-19 .

Aty thuhet se “njerëzve të shpëtuar duhet tu garantohet mungesa e ndonjë rreziku për jetën e tyre”, dhe përfundon se në këtë kohë qeveria nuk mund të garantojë sigurinë e jetës së emigrantëve në Itali. /opinion.al