Magazina

Një reportazh i bukur francez për Shqipërinë

Shqipëria dhe ujërat e saj të kristalta, me peizazhe malore dhe natyrën e paprekur, ka tërheq turistët nga e gjithë Europa dhe jo vetëm. Televizioni francezë “Francë 2” ka risjellë në vëmendje një reportazh mjaft të bukur për turizmin në vendin tonë, ndërsa thekson se siguria dhe çmimet e ulëta e kthejnë Shqipërinë në një perlë turistike të Ballkanit.

“E shkëputur nga bota prej një kohe të gjatë nga një diktaturë komuniste, Shqipëria tërheq gjithnjë e më shumë turistë, me një argument të fuqishëm, çmimet e ujëra. Larg nga turizmi masiv dhe qyteteve e populluara, e zhytur në mes të asaj që e quajmë gjithashtu “Perla e Ballkanit””, thuhet ndër të tjera në reportazhin e “Francë 2”

“Sipas vëzhgimit tonë për pushimet me çmim të lirë, Shqipëria, që pas Malit të Zi dhe Kroacisë, është vendi që tërheq turistët e gjithë Europës, me plazhe, male madhështore, parqe kombëtare gjigante. Thesaret e Shqipërisë janë të shumta, por mbi të gjitha janë çmimet e saj të ulëta që joshin. Ky është një vend ende i panjohur nga turistët, një parajsë sekrete, përballë Italisë, mes Greqisë dhe Malit të Zi. Shqipëria dhe ujërat e saj të kristalta, me peizazhe malore dhe natyrën e paprekur”, theksohet në reportazh.

“E shkëputur nga bota prej një kohe të gjatë nga një diktaturë komuniste, Shqipëria tërheq gjithnjë e më shumë turistë, me një argument të fuqishëm, çmimet e ulëta. Larg nga turizmi masiv dhe qyteteve e populluara, e zhytur në mes të asaj që e quajmë gjithashtu “Perla e Ballkanit”, vijon reportazhi.

Në reportazh, turistë francezë përshkruajnë emocionet e tyre gjatë udhëtimit turistikë në Shqipëri.

“Jemi në rrugën përgjatë Rivierës Shqiptare, 90 kilometra asfalt që lidh qytetet bregdetare, si Saranda. Në këto plazhe, këto dy pariziane të sapodiplomuara kanë vendosur të bëjnë një ndalesë. Shqipëria dukshëm iu imponua atyre, pasi ato panë çmimet për një javë pushime këtu”, thuhet në reportazh.

“Ne këtu, për një javë, duke përfshirë hotelin, avionin, përveç ushqimit dhe të tjerave, shkon rreth 500 euro java për person. Restorantet në vend janë shumë të lira, mund të hash me 3-4 euro personi dhe më pas ke mundësi për të marrë makina me qira apo e varka etj”, thekson njëra prej vajzave.

“Ato kanë ardhur në Shqipëri para katër ditësh. Një destinacion që e kanë zbuluar nëpër blogje, por vendi mban edhe një reputacion të keq. Megjithatë, njësoj si gjithë turistët që kemi takuar, ato shprehen se ndjehen të sigurta”, vijon reportazhi.

“Shumë na kanë thënë të bëjmë kujdes në Shqipëri, bëni kujdes për veten, jeni dy vajza. Por mos ia vini veshin, pasi është një vend super i sigurt etj. Përfundimisht ne jemi këtu, ishim shumë të habitura kur mbërritëm, sepse ishim super të sigurta si ditën edhe natën, është vërtetë e mrekullueshme”, saktëson njëra prej vajzave.

“Ne vazhdojmë rrugën tonë për të hyrë në thellësi të vendit, që mban gjithashtu disa thesare kulturore. Si qyteti i Beratit. Një qytet i klasifikuar në trashëgiminë botërore të njerëzimit, ku xhamitë qëndrojnë përballë kishave. Në tavolinë mbërrijnë specialitetet lokale. Byreku, peta të kripura me djathë, spinaq ose mish.

Pra ai do i kërkojë hotelit një seri punimesh të vogla, para se të dërgojë klientët e tij në këto dhoma, me pamje nga deti, që kushtojnë mes 60-90 euro nata bashkë me mëngjesin”, përshkruhet në reportazhin e “Francë 2”.

“Në pak vite, numri i turistëve francezë në Shqipëri ka kaluar nga 5 000 në 35 000. Dhe sipas analistëve nëse vendi përqendron investimet e nevojshme në infrastrukturat rrugore dhe turistike, Shqipëria ka të gjithë potencialin që të bëhet Kroacia ose Mali i Zi i ardhshëm”, theksohet në reportazh.