Opinione

Një gjykim për superkriminelët Albin Kurti dhe Arben Vitia

Java e shkuar shpalosi shumëçka nga marrëdhënia e Albin Kurtit me jetën institucionale dhe rendin kushtetues të Kosovës në përgjithësi.

Gjykata Kushtetuese konfirmoi se Qeveria Kurti bëri shkeljen e dytë gjatë zbatimit të masave për ta frenuar pandeminë.

Shkelja e parë ishte krejtësisht e dukshme që në fillim: megjithatë, pavarësisht se shumë më e rëndë në përmbajtje, ajo mund të konsiderohet si më e lehtë për nga pikëpamja politike. Në fund të fundit, është e natyrshme të gabohet në interpretim të Kushtetutës, apo të bëhet ndonjë lëshim i paqëllimshëm.

Kurti, natyrisht, asnjëherë nuk do t’ua kishte falur këtë gabim kundërshtarëve të tij. “Shkelësi i Kushtetutës”, thoshte Kurti dikur, është “superkriminel”. Me këtë qëndrim ai jo vetëm që e tregonte kulturën e tij të vërtetë, e cila sot shpërfaqet në gjuhën plot helm dhe urrejtje të shokëve të tij, por edhe paditurinë e plotë për rendin civil, penal e kushtetues të Kosovës.

Përkundër kësaj, duke marrë parasysh pandeminë në Kosovë, publiku i gjerë e pothuajse gjithë partitë politike shfaqën mirëkuptim të bollshëm lidhur shkeljen e Kushtetutës nga Kurti.