Lajme

Mbështetja amerikane për refugjatët kosovarë ishte më e larta në historinë e këtij shteti

Debati rreth trajtimit të refugjatëve vjen në kohën kur Dogana e SHBA-së dhe Mbrojtja Kufitare raportojnë për rritje të numrit të migrantëve që mbërrijnë në kufirin amerikan.

Ky numër i migrantëve që mbërrijnë në kufirin amerikan është shumë më i lartë sesa në kohën kur organizata amerikane e sondazheve “Gallup” kishte bërë për herë të fundit këtë pyetje në dhjetorin e vitit të kaluar. Objektet e ndalimit janë të tejmbushura me njerëz, duke nxitur kështu kritika rreth trajtimit të situatës nga ana e administratës.

Mbështetja për të lejuar hyrjen e refugjatëve nga Amerika Qendrore tani është më e larta (57%) në krahasim me pothuajse të gjitha anketat e mëhershme që “Gallup-i” ka bërë për këtë çështje, përfshirë edhe çështjen e refugjatëve sirianë më 2015 e po ashtu edhe refugjatët nga Holokausti gjerman në vitet e 1930-ta dhe ‘40-ta.

Por, është një rast që ka tejkaluar të gjitha.

“Të vetmit refugjatë që kanë mbledhur mbështetje më të madhe në anketat e ‘Gallup-it’ janë refugjatët shqiptarë nga Kosova gjatë një periudhe të spastrimit etnik atje më 1999. Në atë kohë, 66% aprovuan vendimin veçse të marrë për të sjellë ‘disa qindra refugjatë shqiptarë nga Kosova’ në SHBA”, thotë “Gallup-i”, raporton Koha.net.

Më tej theksohet se Demokratët ishin ata që mbështetën më së shumti hyrjen e refugjatëve, me 85% që aprovojnë këtë politikë në krahasim me 82% që u regjistrua në dhjetor.

Por, ngritja më e madhe në mbështetje ka ardhur në anën e Republikanëve, të cilët nga 14 për qind në dhjetor, janë ngritur në 24 për qind tani. Aprovimi në mesin e të pavarurve është rritur nga 52 për qind në dhjetor në 58% sot.

Ndërkaq, 39 për qind e amerikanëve e përshkruajnë situatën në kufirin amerikan me Meksikën si “krizë”, kurse rreth 35% prej tyre e quajnë “problem të madh”.