LajmeTë fundit

Kush ishte Bushko Buha, siç e quajti Thaçi, Qunin sot

Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi dhe deputeti i LDK-së Anton Quni janë përplasur mes vete për kohën e luftës. Thaçi e ka quajtur frikacak dhe mercenar Anton Qunin duke ia rikujtuar se ka qenë në UÇK ushtar me pagë.


Kjo përplasje ka filluar kur deputeti Quni i ka thënë Thaçit se është frikësuar në luftë.

“E di që jeni frikësuar në luftë, nuk e kuptoj pse tash në paqe”, tha Quni.

“Ti kur flet për luftë mos u djersit, se në luftë ke qenë nga fundi. Një këmbë e ke pas në Shqipëri një në Kosovë. Je hi në Kosovë pasi u hy NATO në Kosovë. Ke luftuar, ke qenë një mercenar luftëtar. Je një Boshko Buhë i paguar. Duhet me të ardh turp. Ti mercenari qe ke luftu atje, asnjë ditë nuk e ki luftë në Kosovë”, iu kundërpërgjigj Thaçi.

Por, a e dini se kush ishte Bushko Buhë – siç e quajti Thaçi Qunin sot?

Boško Buha, i lindur më 1926 ishte një partizan i ri jugosllav dhe një ikonë e nderuar e rezistencës jugosllave gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Buha kishte lindur në një familje serbë në fshatin Slavin, në Kroacinë e sotme.

Në vitin 1941, pas pushtimit të Boshtit të Mbretërisë së Jugosllavisë dhe themelimit të Shtetit të Pavarur të Kroacisë, familja e tij ishte në shënjestër të Ustaasës dhe duhej të kërkonte strehim në Serbi.

Ai ishte përpjekur të bashkohej me partizanët, por ishte refuzuar për shkak të moshës së tij të re (në atë kohë ai ishte vetëm 15 vjeç). Pas disa përpjekjeve, ai arriti t’u bashkohej partizanëve dhe mori pjesë në luftime aktive.

Në vitin 1942, ai u bashkua me Brigadën II Proletare të YNLA. Shumë shpejt ai krijoi një talent për shkatërrimin e bunkerëve të armikut me granata dore.

Njësia e tij quhej “Artileria partizane”. Ai, së bashku me njësinë e tij shumë shpejt u bën subjekte të legjendave të asaj kohe. Në fund të vitit 1942, Buha u përgëzua publikisht nga Titos.

Një vit më vonë, Buha vdiq kur u sulmua nga çetnikët. Pas luftës, Boško Buha mori titullin e Heroit të Popullit të Jugosllavisë.

Një teatër në Beograd tani mban emrin e tij. Ndërsa, në vitin 1979, Branko Bauer krijoi një film për jetën e tij.

Tani emri i tij përdoret shpesh edhe si metaforë për ‘bombahedhësit’ edhe të fjalëve madje, siç bëri sot Quni për Thaçin