Bota

Kryeministri izraelit nën presion: Kërkohet dorëheqja e tij pas akuzave për korrupsion

Lëvizja për cilësinë e qeverisë, kanë kërkuar nga gjykata e lartë e Izraelit që të urdhërojë kryeministrin Benjamin Netanyahu, të largohet pas aktakuzës së tij për akuzat e korrupsionit, pas presionit të madh me të cilin po përballet ai.


Netanyahu një udhëheqës konservator, ka mohuar akuzat për ryshfetm, mashtrim dhe shkelje të besimit, dhe tha se ai do të qëndrojë në detyrë dhe do të mbrohet.
Aktakuza e tij erdhi të enjten, mes një çrregullimi të pashembullt politik në Izrael, pas zgjedhjeve në prill dhe shtator në të cilat as Netanyahu dhe as kandidati tjetër, Benny Gantz, nuk arritën të sigurojnë një shumicë qeverisëse në parlament.

Në peticionin e tij drejtuar Gjykatës Supreme, Lëvizja për cilësinë e qeverisë tha se akuzat e para për herë të parë kundër një kryeministri izraelit në pozitë, përbënin një ”kryqëzim të linjës të kuqe dhe një goditje të rëndë në besimin e publikut në institucionet qeverisëse”.

Gjykata duhet të detyrojë Netanyahu të japë dorëheqje ose të shfuqizojë përkohësisht veten nga detyrat e kryeministrit, tha lëvizja. Nuk ishte e qartë menjëherë se kur gjykata mund të vendos për kërkesën.