Shëndetësi

Hurmat janë frutat më të shëndetshme në botë, mësoni përse

Hurmat kanë një spektër të gjerë vlerash shëndetësore dhe ushqyese, prandaj ato konsiderohen si frutat më të shëndetshëm në botë.


Ata janë një burim i madh i fibrave natyrore që janë esenciale për trupin dhe për punën e mirë të zorrëve. Sheqeri natyror në hurma është një alternativë e përkryer për sheqer të thjeshtë. Lehtë treten dhe zvogëlojnë ndjenjën e urisë. Përbërja e tyre është një bombë e vërtetë e vitaminave, e cila mund të përdoret nga fëmijët dhe të rriturit.

Vitaminë për sy

Duke pasur parasysh se ato përmbajnë lutein dhe zeaksantin, hurmet quhen gjithashtu “vitamina për sytë”. Lutein dhe zeaxanthin janë veçanërisht të rëndësishme për retinën dhe maculën e syve, sepse ndihmon qelizat epiteliale për një vizion të mirë dhe mund të parandalojnë dëmtimin e makulës që ndodh në moshën e vjetër.

Rregullon peshën trupore

Për shkak të sasisë së madhe të ushqyesve, hurmat japin një ndjenjë të ngopjes dhe lehtësojnë humbjen e peshës së tepërt. Nëse një hurme e hani në lukth të zbrazët, do të rregullojë punën e zorrëve dhe do t’i japë trupit sheqerin e nevojshëm. Hurmet nuk kanë kolesterol, por ata kanë shumë sheqer, prandaj nuk kanë nevojë të ekzagjerojnë konsumin e tyre. Një kilogram hurme përmban rreth 3.000 kalori.

Ka rreth 100 lloje hurmesh, dhe në tregjet tona më shpesh, përveç të thatëve, mund të gjenden fruta të freskëta të këtij fruti. Ato janë të pasura me vitamina A dhe B-6, acid folik, kalcium, hekur, bakër dhe magnez.