Lajme

Historiani Millan St. Protiq: Kosova, obsesioni serb që mban atje peng fëmijët e saj në mjerim

Historiani serb, Millan St. Protiq, ka thënë se tregimi për Kosovën “është i pasinqertë, dyfytyrësh dhe malicioz” dhe është i gatshëm që “të vërë bast se presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq nuk e ka lexuar asnjë vepër të Max Weberit”, i tha të përjavshmes së Beogradit, NIN”, transmeton Koha.net.

“Dikush me vetëdije i mban peng me dekada ata fëmijë fatkëqij serbë, ata varfanjakë sakatë nën lumin Iber, të rrethuar me tela gjemborë, vetëm pse ata fëmijë iu shërbejnë si argument kryesor se Kosova është serbe, edhe pse e dinë se nuk është”, i tha Protiq kësaj të përjavshmeje.

Siç është shprehur ai, “ata nuk japin as pesë para për atë se si jetojnë ata fëmijë dhe, nëse më pyetni mua, kaherë është dashur të thirren ata njerëz që bashkë me fëmijët të vijnë në Serbi”.

Sipas fjalëve të tij, “kjo është pjesa më e prapambetur e Europës, e cila nudk do të emancipohet në 500 vjetët e ardhshme”.

“Por jo, kjo Kosovë edhe më tutje do të jetë obsesion ynë, edhe më tutje do t’i mbajmë fëmijët atje si pengje, që nga Mitrovica Veriore të krijojmë Sajgonin përplot kapadainj dhe kriminelë, ku bota e ndershme nuk ka kurrfarë mundësie për jetesë normale”, ka thënë Protiq.

Ai ka thënë se sa herë kemi dëgjuar nga Vuçiqi të thirret në Maks Veberin, ndërsa shprehet i gatshëm të vë bast se Vuçiqi “nuk ka lexuar as edhe një të vetmen libër të tij”, përcjell Koha.net.

njihet më së shumti në disiplinat humaniste për definicionin e shtetit. Ai thotë – shtet është territori i caktuar, populli në atë territor dhe pushteti mbi atë popull dhe atë territor. Pushtetin e përkufizon si monopol mbi forcën fizike”, sqaron Protiq.

Sipas fjalëve të tij, sikur ky definicion i shtetit të aplikohej në Kosovë “ajo do të ishte shtet”.

“Territori, populli dhe pushteti. A i ka këto Kosova? Sikur Vuçiqi njëmend të ishte veberist, ai do të ishte i detyruar ta pranojë Kosovën. Kaq për mosdijen e gjysmëintelektualizmin e tij”, është shprehur Protiq, transmeton Koha.net.