Magazina

Gjermani: Dallimet në paga mes pjesës lindore dhe asaj perëndimore

Pothuajse 30 vjet pas ribashkimit, punonjësit në Gjermaninë Lindore fitojnë ndjeshëm më pak sesa të punësuarit në Gjermaninë Perëndimore, madje me të njëjtat kualifikime

Pagat për punonjësit e të njëjtës gjini, profesion dhe niveli i përvojës së punës qëndrojnë në 16.9 për qind më të larta në perëndim se sa në lindje, sipas një studimi të Fondacionit Hans Böckler, i cili bashkëpunon ngushtë me sindikatat.

Instituti i Fondacionit i Ekonomisë dhe Shkencave Sociale (ËSI) i fondacionit vlerësoi pothuajse 175,000 grupe të të dhënave duke krahasuar pagat në profesione të ndryshme dhe nivele të trajnimit në 2018, përcjell albinfo.ch.

Përveç ndryshimeve në forcën ekonomike, studiuesit e WSI besojnë se numri më i ulët i marrëveshjeve kolektive në Gjermaninë lindore përbën pagë më të ulët.

Punonjësit me kohë të plotë në Gjermaninë Lindore ende fitonin rreth 16 për qind më pak në muaj sesa ata në Gjermaninë Perëndimore, sipas raportit.

Megjithatë, hendeku i pagave midis lindjes dhe perëndimit po bëhet më i vogël: në vitin 2017, pagat ishin mesatarisht 19 për qind më të larta në shtetet perëndimore.

Një hendek midis shteteve lindore

Ekziston gjithashtu një hendek në pagat midis vetë shteteve gjermane lindore, sipas raportit të WSI.

Në Brandenburg, me gjasë për shkak të afërsisë fqinje me Berlinin më të prosperuar, hendeku prej 13.9 për qind ishte më i vogël në krahasim me perëndimin.

Një raport i fundit zbuloi se shteti verilindor i Mecklenburg-Pomerania Perëndimore është vendi ku punonjësit fitojnë më pak në Gjermani (mesatarisht 2,496 € në muaj).

Ajo u pasua nga shtetet lindore të Thuringia (2,553 €), Saksonia (2,587 €), Brandenburg (2,593 €) dhe Saksonia-Anhalt (2,595 €).

Sipas studimit të WSI, borxhet e pagave janë veçanërisht të mëdha në mesin e punonjësve që kanë kryer një trajnim tregtar ose një kualifikim teknik të mëtejshëm pas një trajnimi në kompani.

Këtu, punonjësit në Gjermaninë Lindore fituan 18.4 për qind më pak se në Perëndim. Në rastin e vendeve të punës për të cilat kërkohet një diplomë universitare, sidoqoftë, hendeku qëndroi në 15.4 për qind.