Bota

Gjermanët po i hedhin në mbeturina makinat e tyre dizel

Për shkak të ndalimit të përdorimit të automjeteve me motorë dizelë, pronarët e automjeteve me naftë në qytetet kryesore gjermane po bëjnë përpjekje se si të shpëtojnë prej tyre, përcjell Ministria e Lajmeve.

Deponitë janë të mbushura me makina normale. Të gjitha automjetet janë rreth 10 vjeç, disa janë me rreth 100 mijë kilometra. Sipas ligjeve në Gjermani, ato duhet të hiqen sepse nuk kanë të drejtë të lëvizin nëpër qytete të mëdha. Arsyeja është se ata nuk i përgjigjen risive të reja ekologjike të paraqitura gjatë vitit të kaluar.

“Shumica e automjeteve të hedhura nuk janë as dhjetë vjet të vjetra. Midis tyre janë automjetet e markave Audi, BMW, Volkswagen dhe problemi është që pronarët e tyre duhet t’i heqin ato, sepse nuk ka kërkesa për tregun sekondar dhe përdorimi në qytetet e mëdha është i ndaluar. Kjo është arsyeja pse hedhja e tyre në mbeturina është mënyra më e lehtë për të marrë të paktën disa para”, thuhet në një raport për automjetet me naftë në Gjermani.

Shumë vende, veçanërisht nga Evropa Lindore, shpresonin që disa nga këto automjete mund të përfitojnë prej tyre dhe t’i sillnin ato. Kjo vlen edhe për Rusinë si një vend ku motorët me naftë gjermane janë veçanërisht të kërkuar.

Megjithatë, problemi është se kompanitë që kryejnë këtë aktivitet janë plot me makina. Kjo është arsyeja pse shumë gjermanë vendosin të shkatërrojnë makinat drejtpërdrejt nëpër deponi.