E quajnë “djali i shejtanit” për një sekondë ajo mund ta fshijë FRANCËN NGA FAQJA E TOKËS

Rusia njoftoi të mërkurën se po testonte raketën balistike ndërkontinentale RS-28 Sarmat, një shtesë e re në arsenalin e saj bërthamor, për të cilën presidenti Vladimir Putin tha se do t’u jepte armiqve të Moskës një shans për të menduar.

Televizioni tregon se ushtria e informoi Putinin se raketa ishte lëshuar nga Pljesecki në veriperëndim të vendit dhe se ajo goditi objektivat në gadishullin Kamçatka në lindje të largët.

Nofka e saj është djali i Satanit, rusët pretendojnë se ai mund ta fshijë Francën nga faqja e dheut.

Sarmat është një raketë e re e rëndë balistike ndërkontinentale dhe Rusia pritet të pajisë secilën me dhjetë ose më shumë koka luftarake, sipas Shërbimit Kërkimor të Kongresit Amerikan.

Raketa është zhvilluar prej vitesh dhe lëshimi i saj testues nuk është një surprizë për Perëndimin, por ajo ndodhi në një kohë tensionesh ekstreme gjeopolitike për luftën ruse në Ukrainë dhe sigurisht që përfaqëson jo vetëm një demonstrim të fuqisë së Rusisë, por edhe një kërcënim për perendimi.

Zhvillimi i Sarmat, i cili filloi në vitin 2009, kështu ka përfunduar dhe duhet të zëvendësojë sistemin aktual R-36M2, i cili njihet edhe në qarqet e NATO-s si SS-18 Satan. Si pasardhës i kësaj arme, ajo mban edhe pseudonimin famëkeq SS-X-30 Satan 2 ose djali i Satanit.

Ai mund të mbajë 10 tonë ngarkesë, që do të thotë se mund të strehojë 10 koka bërthamore më të rënda ose 15 më të lehta, dhe thuhet se ka një rreze veprimi deri në 18,000 kilometra.