Bota

Ushtar, spiun; më shumë detaje për të kaluarën e Vladimir Putin

Vladimir Putin ka zbuluar se komandonte një divizion artilerie gjatë periudhës sovjetike, një detaj të fshehtë të biografisë së tij që ishte i panjohur më parë. Putin e bëri komentin gjatë një vizite të hënën në Shën Petërburg dhe Kalanë Paul, ku tërhoqi levën e një topi zjarri si përshëndetje në mesditë mbi lumin Neva.

“Mora gradën e togerit si një artiljer, si komandant batalioni i artilerisë obus… 122mm [kalibri],” tha Putin, sipas videove të postuara nga Kremlini. Ai nuk dha detaje të mëtejshme.

Një zyrtar në kështjellë e përgëzoi presidentin rus për gjuajtjen e “mrekullueshme” të topit.

Biografia zyrtare e Putinit nuk e përmend gradën e tij ushtarake të togerit apo pozitën e tij si komandant i një batalioni artilerie.

Sipas Kremlinit, Putini iu bashkua KGB-së menjëherë pas diplomimit nga fakulteti i drejtësisë në Universitetin Shtetëror të Leningradit në 1975. Ai kaloi 16 vjet në shërbimin e sigurisë sovjetike, duke u rritur në rangun e nënkolonelit të KGB para rënies së Bashkimit Sovjetik më 1991.

Megjithatë, të gjithë studentëve të fuqishëm në universitetet sovjetike iu kërkua të bënin stërvitje ushtarake, pas së cilës morën gradën e oficerit rezervist dhe me gjasë kësaj i referohej Putin.

Shpallja e presidentit rus vjen pak pasi letra e tij e vjetër e identifikimit të policisë së fshehtë gjermane East German thuhet se u zbulua në arkivat e STAS-it.

Putini shërbeu si oficer i KGB-së në Dresden në vitet 1980.

Kremlini as e ka konfirmuar dhe as e ka mohuar se Putinit i ishte lëshuar një dokument identifikimi nga STAS-i. Ka pak informacion të besueshëm për punën e Putinit në Dresden; një mundësi është se ai ishte ngarkuar me kapjen dhe rekrutimin e të huajve që studionin ose punonin në qytet.

Dihet që Putini ka punuar në kundërzbulimin gjatë ditëve të tij në KGB. Disa raporte pohojnë se detyrat e tij në KGB-së përfshinin mbikëqyrjen e disidentëve politikë sovjetikë, por këto kurrë nuk janë konfirmuar.