Shqipëri

Televizioni gjerman ARD i ka kushtuar një film dokumentar gjallesave të egra në Shqipëri

Televizioni gjerman ARD i ka kushtuar një film dokumentar gjallesave të egra në Shqipëri, duke e cilësuar vendin tonë “plot sekrete dhe thesare natyrore të pazbuluara”.

“Prapa maleve magjepsëse qëndron një tokë gjerësisht e panjohur e shqiponjave. Kur fluturon mbi Alpet shqiptare ose nëpër malin e Korabit, asgjë nuk fshihet me prej tij atë që natyra e larmishme e vendit të vogël ballkanik, Shqipëria ka për të ofruar”, thuhet në dokumentar.

Filmi dokumentar nis me një përshkrim për shqiponjën, simboli kombëtar shqiptar, që fluturon në Alpet shqiptare.

“Habitati i preferuar i shqiponjave zë rreth dy të tretat e sipërfaqes së Shqipërisë. Në Shqipëri, shqiponjat e arta nuk janë vetëm në shtëpi në Alpet veriore. Ato gjenden në shumë male ku ka ushqim të mjaftueshëm dhe vende që nuk shqetësohen gjatë mbarështimit”, theksohet në dokumentar.

Pjesë e dokumentarit është edhe pelikani kaçurrel, në lagunën e Karavastasë.
“Laguna e Karavastasë e ndarë nga deti nga një pyll dhe një brez pyjor, strehon komunitetin e vetëm të pelikanëve të rrallë kaçurrel në Shqipëri. Në zonën e tranzitit midis kripës dhe ujit të freskët, pelikanët gjejnë shumë ushqim. Ata specializohen për peshq, ata përdorin sqepin e tyre si një rrjet uljeje për gjueti. Në pranverë, qindra flamingo rozë gjenden rregullisht në Lagunën e Karavastasë duke kaluar nëpër shtigje me sqepat e tyre për krimba, insekte dhe dhe larvave në anën e tokës e cila kufizohet nga 45 kilometra katrorë ujë, vendbanime dhe zona ku jetojnë pelikanët Kaçurrel ende rriten këtu në Parkun Kombëtar të Karavastasë. Si pelikanët ashtu edhe të gjithë banorët e tjerë kanë qenë të mbrojtur mirë për vite me radhë”, thuhet në dokumentar.