Lajme

Osmani Lajçakut: Refuzimi i reciprocitetit është refuzim i marrëveshjeve nën ombrellën e BE-së

Kryetarja e Kuvendit të Kosovës, Vjosa Osmani ka thënë se refuzimi i parimit të reciprocitetit nënkupton refuzim të marrëveshjeve të arritura në dialogun e Bashkimit Evropian.

Kësisoj, ajo i ka reaguar të dërguarit të posaçëm të BE-së për dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajçak, i cili ka kërkuar heqjen e reciprocitetit.

Qeveria në detyrë e Republikës së Kosovës të shtunën mbrëma ka vendosur masa të reja të zbatimit gradual të reciprocitetit ndaj Serbisë.

“Pjesa më e madhe e tyre i referohen CEFTA-s (që përfshin parimin e reciprocitetit) teksa disa prej tyre kërkojnë qartaz reciprocitet në raportet tregtare. Marrëveshjet iu referohen masave reciproke në tregti dhe respektim të standardeve ndërkombëtare. Standardi më i rëndësishëm në tregtinë ndërkombëtare: reciprociteti. Ajo çfarë po bën Kosova është saktësisht çfarë po na kërkoni të bëjmë: zbatimin e marrëveshjeve. Ka ardhur koha që Serbia ta bëjë pjesën e vet”.