“Novartis” ndihmon Pfizer-BioNTech të prodhojë vaksinën Covid-19

Gjiganti zviceran Novartis thotë se ka nënshkruar marrëveshje fillestare për të siguruar kapacitete prodhuese për vaksinën e Pfizer dhe BioNTech, transmeton albinfo.ch.

Masa synonte të ndihmonte rritjen e prodhimit, ndërsa kërkesa aktualisht tejkalon furnizimin.

“Marrëveshja do të shohë Novartis duke përdorur pajisjet e saj aseptike të prodhimit në vendin e saj në Stein, Zvicër”, tha Novartis në një deklaratë të pemten.

“Me kusht që të arrihet një marrëveshje përfundimtare, Novartis ka në plan të fillojë prodhimin në tremujorin e dytë të 2021-ës”, tha ai.

Kjo është e para nga marrëveshjet e shumta “për të shfrytëzuar kapacitetin dhe aftësitë prodhuese për të adresuar pandeminë, duke mbështetur furnizimin global të vaksinës Covid-19” që po eksplorohet nga Novartis, tha kompania, transmeton tutje albinfo.ch.

Vaksina Pfizer-BioNTech është autorizuar për përdorim nga autoritetet rregullatore shëndetësore të rreth 50 vendeve, përfshirë Zvicrën. Ajo ka marrë gjithashtu autorizime për vendet e përdorimit të urgjencës si Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara.

Zvicra do të preket nga vonesa e përkohshme e vaksinës Pfizer-BioNTech Covid-19 në Evropë, autoritetet shëndetësore zvicerane këtë e kanë konfirmuar tashmë.

Po ashtu, Moderna ka paralajmëruar Zvicrën se dorëzimi i vaksinave Covid-19 do të vonohet, tha të enjten Zyra Federale Zvicerane e Shëndetit Publik. Kjo do të çojë në një mungesë në shkurt që zviceranët presin që kompania amerikane të kompensojë në mars. /Albinfo.ch