Magazina

“Ndershmëria është një dhuratë e shtrenjtë, mos e prit atë prej njerëzve të lirë”

Historia inspiruese e Warren Buffet dhe disa shprehje nga ai.

Secili që investon në tregun e stoqeve e din se sa i madh është Warren Buffet. Ai më së shumti njihet për strategjinë e tij afatgjatë të investimeve e cila u ka ndihmuar madje edhe njerëzve të zakonshëm për tu bërë milionerë.

Po e pyesni veten se si Warren Buffet është bërë miliarder? E gjitha filloi kur ai ishte 11 vjeçar. Që në moshën e re ai ishte pronar i një ferme.

Mirëpo ai ishte i stërngarkuar me punë. Ai shiste pije te ftohta, revista javore, pulla dhe çamçakëza derë më derë. Ai madje kishte punuar edhe ne dyqanin ushqimorë të dajës së tij.

Suksesi i tij i parë në biznes ishte atëherë kur ai bashkë me një mik, e vendosën një makinë pinballi në një dyqan berberi. Pas këtij investimi të parë, ata shpejt vendosën makina të njejta në shumë dyqane të tjera berberi.
Pas diplomimit në Kolegj, Buffet e ofroi veten të punoj për “Graham” pa pagesë, por kjo kërkesë i’u refuzua.
Më vonë ai e bleu një pompë benzine por ky investim nuk i rezultoi me ndonjë përfitim të madh.

Sidoqoftë, në vitin 1962 ai u bë milioner përmes partneriteteve që kishte krijuar. Madje edhe pas shumë kundërshtimeve dhe humbjeve që kishte pësuar, ai vazhdoi të kërkojë, të ndërtojë, të dështojë përsëri e përsëri deri sa e arriti zotësinë.

Tregimi mbi vështirësitë e tij është inspirues sepse e thekson që për të qenë i suksesshëm, ju duhet të keni parime të shëndosha.

Sot, ai është njëri ndër njerëzit më të pasur në botë, por prap stili i tij i jetës nuk ka ndryshuar. Pavarësisht pasurisë dhe suksesit, jeta e tij është po aq e lirë dhe e thjeshtë ashtu siç ishte edhe më parë.
Historia e tij nuk është vetëm një mishërim suksesi, por edhe një histori përuljeje dhe pune të madhe.

Në vazhdim i keni disa nga shprehjet më motivuese, të thëna nga Warren Buffet:

“Rreziku vjen nga të mos e diturit se çfarë po bëni.”

“Aseti më i madh i njeriu është vetja e tij, prandaj ruajeni dhe përmirësojeni veten.”

“Nevojiten njëzet vite për ta ndërtuar reputacionin e mirë dhe pesë minuta për ta shkatërruar atë. Nëse e mendoni këtë, ju do të filloni t’i bëni gjërat më ndryshe.”

“Ndershmëria është një dhuratë e shtrenjtë. Mos e prit atë prej njerëzve të lirë.”

“Dikush pushon sot nën hije sepse dikur dikush e ka mbjellë një pemë.”

“Siç duket ekziston një karakteristik e çoroditur njerëzore e cila pëlqen t’i komplikojë gjërat e thjeshta.”

“Mundësitë vijnë rrallë. Kur ka të reshura me ar, nxirre jashtë kovën, jo këllëfin.”

“Në botën e biznesit, njerëzit më të suksesshëm janë ata që e bëjnë punën që e duan.”

“Duhet të keni kontroll mbi kohën tuaj dhe këtë nuk do të mund të bëni vetëm nëse nuk dëshironi ju vetë. Ju nuk mund t’i lejoni të tjerët të u’a caktojnë agjendën e jetës suaj.”

“Më trego se cilët janë heronjtë tuaj dhe unë do të të tregoj se kush do të bëheni.”

“Investimi më i rëndësishëm që mund ta bëni është ai në veten tuaj.”

“Atë që të mençurit e bëjnë ne fillim, budallenjtë e bëjnë në fund.”

“Unë besoj që fëmijëve të mi të ju jap mjaftueshëm se të mund të bëjnë çdo gjë, por jo aq shumë sa të mos kenë nevojë të bëjnë asgjë.

“Është shumë më mirë të rrish me njerëz më të mirë se ti. Zgjedhi ata bashkëpunëtorë shprehitë e të cilëve janë më të mira se tuat, dhe pastaj edhe ju do të lëvizni në atë drejtim.”