Të fundit

Milliq paralajmëron: “Do të ketë provokime në jug të Serbisë”

Drejtoresha e Qendrës për Integrime Euro-Atlantike, Jellena Milliq, thotë se është e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje rrethanave në të cilat po zhvillohen bisedimet midis Beogradit dhe Prishtinës.

Ajo tha për Kosova Online se përveç çështjeve të personave të zhdukur, personave të zhvendosur dhe ekonomisë, të cilat ishin në axhendën e takimit në Bruksel, është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje rrethanave në të cilat po zhvillohen bisedimet, si dhe sfidat e sigurisë që mund të ndikojnë në negociata.

“Ajo që më shqetëson është se ne po hyjmë në një periudhë të vështirë, ose ne jemi tashmë në të. E gjithë bota është në një pandemi të COVID-19. Vëmendja e organizatave ndërkombëtare, shteteve, lindja politike dhe perëndimi është, natyrisht, diku tjetër. Ne po hyjmë në një periudhë pushimesh. Dhe ne po hyjmë në një periudhë fushatash zgjedhore të pazakonta në Shtetet e Bashkuara dhe unë jam thellësisht e bindur që zyrtarët në NATO, BE dhe Serbi janë të vetëdijshëm për të gjitha sfidat që mund të kenë këto implikime. Do ta kuptoja që ne, në Serbi gjithashtu kishim gjendje të jashtëzakonshme për shkak të epidemisë, por problemi është se çfarë ndodh në atë rast me kompetencat e Forcës së Sigurisë së Kosovës, a parashikon marrëveshja që i parapriu marrëveshjes së Brukselit një gjendje të jashtëzakonshme? “Në atë marrëveshje, u tha se nuk do të kishte hyrje të FSK-së në veriun e Kosovës pa pëlqimin e KFOR-it dhe përfaqësuesve të komuniteteve lokale,” theksoi ajo.

Milliq beson se bashkësia ndërkombëtare është e gatshme dhe po mendon për sfida të tilla, dhe se do të parandalonte hyrjen në veri të Kosovës. Sidoqoftë, ajo që është gjithashtu e frikshme, dhe ajo që përmendi Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, është fakti që pas zgjedhjeve lokale në Bujanoc dhe Preshevë, po bëhet një përpjekje për të formuar një qeveri ekskluzivisht shqiptare.

“Kjo lloj politike, e inkurajuar jo vetëm nga Prishtina, por mbi të gjitha nga strukturat nga Shqipëria, një shtet anëtar i NATO-s, mund të kryejë lloje të ndryshme të operacioneve hibride. përmes institucioneve dhe formave të tjera të veprimit, për të krijuar një situatë në terrenin në të cilin ata do të thonë – të korrigjojmë linjën administrative, por vetëm nëse shkojmë në këmbim të Preshevës dhe Bujanocit ”, theksoi Miliq.

Sipas saj, është e nevojshme të merren parasysh me kujdes ato skenarë, duke marrë parasysh rrethanat në të cilat po zhvillohen negociatat.

“Këto nuk janë fantazi. E gjithë kjo mund të ishte supozuar përmes deklaratave të zyrtarëve shqiptarë, dhe vizitës në jug të Serbisë. Ata do të provokojnë Serbinë, jo KFOR-in. Ai provokim nuk ka pse të vijë nga Kina apo Rusia. “, por nga rajoni. Unë nuk do të befasohem nëse ai do të vinte nga Shqipëria në këtë moment në lidhje me formimin e qeverisë dhe prezantimin e figurës në terren në Bujanoc dhe Preshevë. Komuniteti ndërkombëtar duhet t’i kushtojë vëmendje të madhe”, paralajmëroi Milic.

Ajo kujtoi përvojat pozitive të bashkëpunimit të Serbisë me Perëndimin politik, dhe një nga më të rëndësishmet është se si kryeministri i ndjerë Gjingjiq, qeveria e tij republikane dhe qeveria e atëhershme federale e udhëhequr nga Goran Svilanoviq, në bashkëpunim me NATO-n, parandaluan një kryengritje të paligjshme në jug të Serbisë, ku përdori forcën dhe ruajti sovranitetin e Serbisë në atë pjesë të territorit.

“Unë mendoj se kjo është mënyra kryesore për të zgjidhur problemin. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që Serbia të ruajë marrëdhëniet me vendet anëtare të NATO-s dhe me institucionet e asaj organizate. Në fund të fundit, NATO-ja do të sigurojë kornizën e sigurisë. Pa përbërësin e sigurisë dhe askush për ta zbatuar atë, ekziston “as ekonomia dhe as zgjidhja e çështjeve të tjera të hapura që do të thotë jeta”, paralajmëroi ajo.

Kur bëhet fjalë për ekonominë, Milliq shprehet se bashkësia ndërkombëtare perëndimore shpesh ekzagjeron me faktin se çështje me rëndësi jetike, siç është ekonomia, janë ato që shqetësojnë votuesit dhe njerëzit, dhe se kjo është ajo që ata duan nga elitat e tyre politike. Ajo thotë se në atë mënyrë, ajo zhgënjehet pak me tema të tjera, siç janë trashëgimia kulturore ose trashëgimia e kishës.

“Unë mbështes çdo politikë që do të mundësojë sa më shumë nisma rajonale dhe bashkëpunim ekonomik rajonal, sepse logjika e shëndoshë ekonomike dikton. Por në një kontekst më të gjerë, mini-Shengen dhe nisma të ngjashme po, por jo si një zëvendësues kryesor ose si një stimul kryesor që vetëm Beogradi të heqë dorë “Të gjithë në rajon kanë një interes për normalizimin e marrëdhënieve. Të gjithë duhet të japin pak me qëndrimet e tyre të ngurtë,” tha ajo.

www.blicpresheva.com