Lajme

Kurti për mediumin serb: Dua serbë në qeveri, por jo Listën Serbe që është shtet e jo parti

Dhjetë vende në Kuvendin e Kosovës i fitoi Lista Serbe. Por për këtë çështje foli kandidati për kryeministër nga Vetëvendosja që po prin në rezultatet preliminare, Albin Kurti, për mediumin serb për N1 duke thënë se ai do të fillojë bisedimet me serbët në Kosovë në zyrën e Kryeministrit në javën e parë, por jo me Listën Serbe.

Udhëheqësi i vetëvendosjes, partia e parë e Albin Kurtit me votë, foli për N1 në lidhje me lëvizjet e para të planifikuara për të marrë pushtetin.

I pyetur nëse ai do të formojë një qeveri me Listën Serbe, ai tha se ai do të përfshijë ato parti politike serbe përveç Listës Serbe në koalicion, duke sqaruar se Lista Serbe nuk është një parti politike por një shtet.

“Përndryshe, kushtetuta jonë thotë se duhet të jetë së paku një ministër nga komuniteti serb në qeverinë tonë, por nuk thotë se duhet të jetë nga Lista Serbe. Kështu që ne do t’i përqendrojmë përparësitë tona në pakicat si komunitetet, jo si parti”.

Duke folur për dialogun me Serbinë, ai tha se menjëherë pas formimit të Qeverisë, duhet të fillojnë bisedimet me Brukselin me Përfaqësuesin e ri të Lartë për Politikën e Jashtme dhe Sigurinë.

“Nuk mund të kemi përsëri një dështim në këtë dialog, sepse kushton shumë. Ne gjithashtu do të shikojmë në ato 33 marrëveshje që kemi pasur nga 2011-2017, çfarë u përmbush dhe çfarë nuk ishte dhe cilat janë ndikimet në jetën e popullit të Kosovës dhe një ditë do të fillojmë një dialog me Serbinë, e cila duhet të jetë parimore”.