Lajme

 Gati 5 mijë persona presin në shi për t’u testuar nëse mund të japin qeliza për djaloshin me kancer

Mijëra njerëz në Britani të Madhe janë shprehur të gatshëm të dhurojnë qeliza për shërimin e një djaloshi 5-vjeçar, i cili po vuan nga kanceri.

Nevoja e djaloshit Oscar Saxelby-Lee për shërim i mblodhi 4855 njerëz, të cilët pritnin në radhë dhe në mot me shi gjatë fundjavës për të bërë teste mjekësore dhe për të parë se a kanë qeliza të përshtatshme për shërimin e sëmundjes së vogëlushit.

Mjekët thonë se ky fëmijë i ka vetëm tre muaj afat për ta gjetur dhuruesin e duhur nga i cili mund të merren qelizat e gjakut për ta trajtuar sëmunden e leukemisë akute limfoblastike, nga e cila vuan djaloshi.

Ai i është nënshtruar trajtimit me kemoterapi që nga koha kur ishte diagnostifikuar në dhjetor të vitit të kaluar, por për ta shëruar sëmundjen nevojitet edhe një trajtim tjetër më i rëndë.

Familja e tij po lufton me kohën për ta gjetur sa më shpejt një dhurues të përshtatshëm për djalin e tyre. Ata thonë se gjasat që vogëlushi të mbijetojë do të zvogëlohen tepër në rast se nuk gjendet dhuruesi i duhur brenda tre muajve të ardhshëm.

Leukemia akute limfoblastike, e cila njihet ndryshe si “kanceri i gjakut”, është sëmundje e rrallë. Vetëm 650 njerëz në vit preken nga kjo sëmundje në Britani të Madhe, ndërsa gjysma e tyre janë fëmijë.