Lajme

DËNOHET ME 38 VITE BURG AVOKATJA PËR TË DREJTAT E NJERIUT

Nasrin Sotudeh, avokatja njohur ndërkombëtarisht për të drejtat e njeriut është burgosur në Iran, dhe i është dhënë një dënim i ri me 38 vjet burg dhe 148 rrahje.

Sotoudeh, e cili ka përfaqësuar aktivistët e opozitës duke përfshirë gratë që dënohen për heqjen e shamive të tyre të detyrueshme, u arrestua në qershor dhe u akuzua për spiunazh, përhapjen e propagandës dhe fyerjes së udhëheqësit suprem të Iranit, Ayatollah Ali Khamenei, ka thënë avokati i saj.

Ajo u burgos në vitin 2010 për përhapjen e propagandës dhe komplotimin për të dëmtuar sigurinë e shtetit – akuzat që ajo e mohoi – dhe u lirua pasi kreu gjysmën  e mandatit të saj gjashtë vjeçar.

Parlamenti Evropian i dha asaj çmimin Saharov për të drejtat e njeriut.

Bashkëshorti i Sotoudeh, Reza Khandan, shkroi në Facebook se dënimi ishte dekada në burg dhe 148 rrahje, jashtëzakonisht të ashpra madje edhe për Iranin, vend i cili rregullisht shqipton dënime me vdekje për disa krime.