Një person mund ta dijë se ka vdekur? Mjekët thonë se truri është akoma aktiv pas vdekjes

Truri është një organ absolutisht i mahnitshëm. Ka ende shumë për të mësuar në lidhje me të, dhe duket se çdo ditë shkencëtarët po zbulojnë më shumë për aftësitë e tij unike.

Tani, hulumtimi i ri nga Shkolla e Mjekësisë Langone në New York sugjeron që truri i njeriut ende punon pasi zemra ndalon.

Dr Sam Parnia, drejtor i kujdesit kritik dhe kërkimit të ringjalljes, po udhëheq studimin dhe ka kaluar vite duke studiuar trurin e njeriut. Ai ka bërë studimin më të madh mbi temën e përvojave pranë vdekjes dhe tani po shikon se si funksionon truri pas vdekjes.

Doktor Parnia dhe ekipi i tij biseduan me pacientët me arrest kardiak, si dhe mjekë dhe infermierë dhe zbuluan se disa pacient kishin funksion të trurit edhe pasi u shpallën të vdekur.

Hulumtimi i tij është absolutisht magjepsës dhe mund të ketë implikime serioze në mënyrën sesi e kuptojmë jetën dhe vdekjen. Sipas Dr Parnia, truri është ende aktiv pas vdekjes. Gjatë studimit, Dr Parnia dhe ekipi i tij studiuan “Teknikisht, kështu e merrni momentin e vdekjes – gjithçka bazohet në momentin kur zemra ndalon”, tha Dr Parnia për  Live Science. Por kjo nuk është domosdoshmërisht e vërtet kur truri ndalon, shkruan LittleThings.

Ajo që Dr Parnia zbuloi ishte se truri nuk ishte “mbyllur” plotësisht kur zemra ndaloi. Në fakt, truri vazhdon të punojë mirë pasi zemra ndalon së rrahuri – kështu që edhe nëse jeni zyrtarisht “i vdekur”, truri juaj mund të jetë ende duke funksionuar.

Pasi foli me pacientët, Dr Parnia zbuloi se shumë prej tyre mund të kujtonin bisedat që mjekët dhe infermierët po bënin në dhomë edhe pasi zemra e tyre pushoi së rrahuri. Edhe pse këta pacientë teknikisht konsideroheshin “të vdekur”, truri i tyre ende përpunonte informacionin që po dëgjonin.

“Ata përshkruajnë vëzhgimin e mjekëve dhe infermierëve që punojnë; ata përshkruajnë të qenit të vetëdijshëm për bisedat e plota, për gjërat vizuale që po ndodhnin, që përndryshe nuk do të ishin të njohura për ta,” shpjegoi ai.

Sa e çmendur është kjo ?! Me këtë hulumtim të ri, Dr Parnia sugjeron se jo vetëm që truri punon pas vdekjes, një person mund të dijë se ata kanë vdekur sepse truri i tyre është ende duke funksionuar pasi zemra e tyre ndalon.

“Ne po përpiqemi të kuptojmë tiparet e sakta që njerëzit përjetojnë kur kalojnë vdekjen, sepse ne e kuptojmë se kjo do të pasqyrojë përvojën universale që të gjithë do të kemi kur vdesim”. tha ai.

Dr Parnia dhe ekipi i tij do të vazhdojnë kërkimet e tyre dhe do të monitorojnë trurin nga “përtej pragut të vdekjes” në mënyrë që të ndihmojnë më mirë ringjalljen.