Bitcoin do të arrijë në 400 mijë dollarë këtë vit? Bloomberg publikoi parashikime të reja

New York – Dy ditë më parë, agjencia New York Bloomberg publikoi numrin e saj mujor “Prospects of cryptocurrency”, në të cilën merret me rritjen e kërkesës për bitcoin.

Sipas revistës Bitcoin, raporti është jashtëzakonisht “bullish” (tregu i demave është një periudhë në terminologjinë e bursës kur çmimet kryesisht rriten), veçanërisht kur mendoni se është nënshkruar nga një kompani me reputacion në sferën financiare dhe mediatike.

Këtu janë disa nga pikëpamjet më të shquara nga raporti i Bloomberg.

Sipas analistëve në kompaninë New York, pranimi gradual i bitcoin ndikon në natyrën njerëzore, e cila tenton të mbështesë rritjen e kriptovalutave, kështu që menaxherët e fondeve hezitojnë të kalojnë Rubicon dhe të investojnë të paktën një pjesë të fondeve në të, ndërsa çmimi e bitcoin rritet në një mjedis me vlera të ulëta të pashembullta të aseteve.

Vitin e kaluar, rendimentet rekord të ulëta të bonove gjatë pandemisë luajtën një rol të rëndësishëm në pranimin e bitcoin, së cilës gjithnjë e më shumë investitorë po i kushtojnë vëmendje.

Bloomberg gjithashtu tregon kontrastin midis lëvizjes së fundit të çmimit të bitcoin në lidhje me ari, kështu që ai thotë se në lidhje me ari, kriptomonedha ka një bazë për uljen e paqëndrueshmërisë – sasia e bitcoin është e kufizuar. “Pranimi në rrjedhën kryesore dhe çmimet më të larta rrisin thellësinë, e cila shtyp paqëndrueshmërinë dhe rrezikun”, shkruan Bloomberg.

Raporti thekson vazhdimisht epërsinë e bitcoin si një aset monetar në ekonominë dixhitale mbi arin. Megjithëse parashikimi për arin nuk është “bearish” (tregu i ariut është sinonim i rënies së tregut të aksioneve për një periudhë kohe), vlera dhe të dhënat e çmimeve e bëjnë Bloomberg të konkludojë se bitcoin po zëvendëson paraardhësin e saj monetar si një rezervë më e dëshirueshme jo-sovrane monedha në portofolet e investitorëve.

“Proverbi që ‘paraja shkon atje ku është më mirë’ përshkruan më së miri atë që shohim kur kompanitë mbështesin rritjen e çmimit të bitcoin. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht një rënie e çmimit të arit, por shumica e treguesve tregojnë një ndryshim në valën globale të parave drejt monedhës së re dixhitale si një aset rezervë “, pohon agjencia New York, siç raportohet nga revista Bitcoin.

“Qëndrimi i Bitcoin ndaj arit është i ngjashëm me 2016, kur metali më i ndritshëm arriti afër 1,400 dollarë për ons, dhe kriptomonedha u lançua në maksimumin e saj në 2017. Dallimi kryesor këtë herë është se bitcoin vlen gjithnjë e më pak spekulativ, falë pranim më i madh. “Prodhuesi më i madh në botë i automjeteve elektrike nga kapitalizimi i tregut (Tesla), duke njoftuar se do të diversifikojë një pjesë të fondeve në kriptovalutë, i dha mundësi Bitcoin të kalojë pragun prej 40,000 dollarësh”, shkruan Bloomberg në edicionin e tij.

Ajo tregon se modelet analitike tregojnë se sasia e bitcoin në bursat po zvogëlohet, pavarësisht tregut të demave, që është trendi i kundërt në lidhje me tregun e demave nga 2017. Raporti thekson vlerësimet e Bloomberg se bitcoin ndjek një rrugë të ngjashme me atë nga 2013 dhe 2017, dhe grafikët tregojnë një çmim të mundshëm deri në 400 mijë dollarë.

Në çdo rast, në mënyrë logaritmike, lëvizja e çmimit të bitcoin gjatë viteve është një sfidë e pabesueshme për investitorët në mjedisin aktual ekonomik.