Hasani: Referendumi i 1 e 2 marsit 1992


Me rastin e 29-vjetorit të mbajtjes së referendumit të 1 e 2 marsit 1992,popullata me shumicë shqiptare të Komunës së Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës shpalli këtë krahinë si Autonome, duke themeluar edhe Kuvendin për Autonomi Territoriale-Politike të shqiptarëve të tri komunave.

Në këtë përvjetor,

Në takimet të përbashkëta të dy qeverive nuk kan dhënë asnjë efekt, përveqë jan premtuar të ndahen nga 50 mijë euro, e të cilat nuk dihet nëse jan ndarë.
Po ashtu, Parlamenti i Kosovës dhe Parlamenti i Shqipërisë asnjëherë nuk jan përcaktuar sakt për Referendumin e datës 1 e 2 Mars 1992, për heqjen e Lapidarit të UÇPMB-ës, për pasivizimin e adresave, diskriminimin e vazhdueshëm etj.
Për dy dekada të gjitha qeverit e Tiranës dhe e Prishtinës zyrtare, asgjë skan ndihmuar këtë krahinë shqiptare, përkundrazi kan krijuar konfizion në mesin e qyetarëve të kësaj krahine edhe në instanca e nivele të jashtme.
Dy legjsilaturat e reja që do të dalin të 14 shkurtit 2021 përkatësisht e 25 prillit 2021, kjo krahinë shqiptare prêt më të drejtë bashkëraisht të koordinohet dhe të dënojn diskriminimin e vazhdueshëm dhe këtë të ngrisin në nivele e makanizma të BE-ës dhe OKB-ës.
E vetmja shpresë për Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë është ish-Kryeministri i Kosovës z.Albin Kurti,i cili ka dëshmuar pasi ka ndarë 500 mijë euro ndihmë dedikuar për Medvegjë,Bujanoc e Preshevë, ku për dy dekada Shqipëria dhe Kosova bashkë nuk i kan ndarë këto mjete.